Uticaj pandemije COVID-19 na potrošnju i uštedu domaćinstava u EU

Stopa štednje domaćinstava u Evropskoj uniji nastavlja da raste. U četvrtom kvartalu 2020. godine porasla je za 6,6 procentnih poena u odnosu na isti period prethodne godine.

Glavni razlog za ovakav rast štednje je to što je potrošnja domaćinstava u Evropskoj uniji bila 7% niža nego što je bila godinu dana ranije, odnosno pre pandemije.

Bruto raspoloživi dohodak domaćinstva bio je za 0,6% veći u četvrtom kvartalu 2020. godine u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

Godišnja promena štednje, potrošnje i prihoda domaćinstava u Evropskoj uniji, Izvor: Eurostat

U svim, osim jedne države članice za koje su dostupni podaci za četvvrti kvartal 2020. godine stopa štednje domaćinstava je veća nego u istom peridou 2019. godine.

Najveći rast štednje zabeležen je u Sloveniji, zatim Irskoj, belgiji, Austriji i Grčkoj. Jedino je u Danskoj stopa štednje bila manja za 2,7 procentnih poena za isti period.

Povećanje štednje u većini zemalja je posledica umanjene potrošnje.Najveći pad potrošnje domaćinstava zabeležen je u Sloveniji (-15,4%) i Španiji (-11,2%). Potrošnja domaćinstava je povećana jedino u Danskoj (+0,2%)

Izvor: Eurostat

Ilustracija: Steve Buissinne / Pixabay