Evropski parlament: Minut ćutanja zbog stradalih u Srbiji

Plenarna sednica Evropskog parlamenta u Strazburu započela je minutom ćutanja za sve stradale u masovnim ubistvima koja su se prošle nedelje dogodila u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca, prenosi EWB.

Snimak ekrana: Evropski parlament

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola uputila je u ime te institucije saučešće porodicama i prijateljima poginulih, a povređenima poželela brz oporavak. “Naše misli su uz vas”, rekla je ona.

Podsećamo, minutom ćutanja Evropski parlament odao je počast ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću 2003. godine.

Proteklih dana, brojni evropski zvaničnici izjavili su saučešće porodicama nastradalih, a povređenima poželeli brz oporavak. Delegacija Evropske unije u Srbiji odložila je sve događaje i kampanje povodom Dana Evrope, umesto toga 9. maja na Kalemegdanskoj tvrđavi biće otkrivena cvetna instalacija koja će prikazati EU i Srbiju zajedno u odavanju počasti i biti izraz solidarnosti sa porodicama i prijateljima žrtava, piše EWB.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju podneo je i usmeni amandman na izveštaj o Srbiji u kom se najoštrije osuđuju masovna ubistva u Srbiji u maju 2023. godine, prenosi EWB.

Izvor: N1 Beograd