Stano: EU primila na znanje da je Srbija glasala protiv Kosova u Savetu Evrope

Portparol Evropske unije Peter Stano naveo je da su briselske institucije “primile na znanje” da je Srbija glasala protiv prihvatanja aplikacije Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Foto: Evropska unija

Stano, međutim, nije želeo da odgovori na pitanje da li EU ovo smatra kršenjem sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti su 27. februara postigli saglasnost o dogovoru o putu ka normalizaciji odnosa. Na sastanaku koji je održan 18. marta u Ohridu, oni su se složili oko aneksa primene svih članova ovog dogovora.

Član 4 dogovora predviđa da se Srbija neće protivi članstvu Kosova u međunarodnim institucijama.

Lideri nisu potpisali ovaj dogovor a bez obzira na to, evropska strana smatra da je dogovor pravno obavezujući za obe strane.

„Rasprave o potpisu (dogovora) su potpuno beskorisne i nebitne. Postoji posvećenost na najvišem političkom nivou i ta obaveza je sada postala obavezujuća u procesu pristupanja za obe strane. Napredak u dijalogu i implementaciji odraziće se politički i finansijski na njihovom evropskom putu“, poručio je Stano.

On je potvrdio da je dogovor postignut u Ohridu i dalje validan i da fokus svih treba da bude na primeni svega što su lideri dogovorili.

Izvor: Radio Slobodna Evropa/N1