Srbija više nije na zelenoj listi EU

Lista koju svake dve sedmice ažuriraju ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za države članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice, piše Al Jazeera Balkans.

Foto: Jan Vašek / Pixabay

Ambasadori država članica Evropske unije odobrili su u sredu skidanje Srbije sa liste zemalja sigurnih za putovanja preko spoljnih granica Šengena.

Srbija je, zajedno s još pet država, skinuta sa liste zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji, navode u Briselu.

Ova odluka bi trebalo biti zvanično formalizovana u Savetu EU-a do kraja nedelje.

Ranije je specijalni zdravstveni komitet EU-a preporučio uklanjanje sa liste sledeće države: Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Brunej, Japan i Srbija.

Bilo je predloga da se doda i Urugvaj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Preporuka nema zakonski karakter

Lista koju svake dve sedmice ažuriraju ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za države članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice, odnosno na čije građene i putnike se neće primjenjivati restriktivne mjere.

U Savetu EU-a naglašavaju da preporuka “nema zakonski karakter“, a da su zemlje članice “odgovorne za primjenu sadržaja preporuke“.

Građani onih trećih zemalja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi nisu automatski blokirani za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU-a ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u zemlje Šengena.

Izvor: Al Jazeera Balkans