Letovanje u Crnoj Gori i Albaniji bez ograničenja

Građani Srbije ove godine mogu letovati bez ograničenja u Crnoj Gori i Albaniji dok je za većinu zemalja potreban dokaz o vakcinaciji, preležanom Covid-u ili negativan PCR test.

U Crnu Goru, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu je građanima Srbije dozvoljen ulazak bez posebnih uslova.

Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku, Tursku i Hrvatsku sa jednim od sledećih dokumenata: dokumentom o potpunoj vakcinaciji protiv COVID-19, negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata ili negativnim brzim antigenskim testom, ne starijim od 48 sati, računajući od datuma testiranja upisanog u dokumentu. Oni koji su preležali COVID-19, osim sa navedenim, mogu ući i sa dokumentom koji pokazuje pozitivan rezultat PCR testiranja ili brzog antigenskog testa u periodu od 15. do 180. dana, računajući od datuma testiranja upisanog u dokument.

U Hrvatskoj su PCR testa oslobođena deca mlađa od dvanaest godina ukoliko putuju u pratnji roditelja ili staratelja, koji imaju negativan PCR ili antigenski test, odnosno potvrdu da su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, ili dokaz da su preležali kovid-19. Ulazak u Hrvatsku iz turističkih razloga dozvoljen je samo uz potvrdu o uplaćenom smeštaju ili dokaz o vlasništvu kuće, stana ili plovila u toj državi.

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku avionom ili preko drumskih prelaza Evzoni na granici sa Severnom Makedonijom, koji je otvoren 7-23 sata ili Promahonas i Ormenio na granici sa Bugarskom, koji su otvoreni 24 sata.  Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta www.travel.gov.gr najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku i pri ulasku prezentovati dobijeni kod. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Testa su oslobođena deca starosti do 5 godina. Građani Srbije mogu ući u Grčku sa potvrdom o izvršenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. Navedena potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Licima koja su preležala Covid 19 u prethodna 2 do 9 meseci pre putovanja, neophodna je potvrda o preležanoj bolesti. Svi putnici na graničnom prelazu podležu se brzom testiranju, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 14 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa o trošku grčke države. Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali se podležu brzom testiranju na granici.

Da biste išli u Tunis neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po ulasku u Tunis obavezan je karantin u hotelu u trajanju od sedam dana, o trošku putnika. Nakon isteka 7 dana, radi se test i ukoliko je isti negativan, karantin se prekida. Lica koja imaju dokaz o vakcinaciji izuzeta su od karantina.

Svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata

Državljani Srbije u turističke svrhe još uvek ne mogu da putuju u Italiju, Španiju i na Maltu.

U Ministarstvu spoljnih poslova savetuju građanima da se za dobijanje informacija o uslovima putovanja u određenu zemlju obrate diplomatsko-konzularnom predstavništvu zemlje u koju putuju, jer svakog trenutka može doći do promene uslova za ulazak u određenu zemlju. Spisak diplomatko-konzularnih predstavništava u Beogradu je dostupan ovde.

Ilustracija: RODNAE Productions / Pexels