Bilčik: Crna Gora treba da se usredsredi na vladavinu prava

Crna Gora treba da se fokusira na reforme u oblastima vladavine prava, pravosudje, slobode medija i borbe protiv korupcije, kako bi napredovala na putu ka Evropskoj uniji, ocenio je danas predsedavajući Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

To su ocenili i poslanici Evropskog parlamenta u Rezoluciji o Crnoj Gori koja je usvojena 19. maja.“Naveli su da su zabrinuti zbog polarizovane političke klime u državi. Dijalog izmedju svih političkih aktera ključan je za dalji napredak“, rekao je Bilčik i dodao da je Crna Gora i dalje lider u pregovaračkom procesu u regionu.

Prema njegovim rečima, Rezolucija o Crnoj Gori potvrdjuje snažnu podršku Evropskog parlamenta evropskom pristupnom procesu Crne Gore.

Bilčik je najavio da će 22. juna biti održana Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom, „koja će pristupanju EU dati neophodnu dinamiku“. On je pozvao na što skorije imenovanje šefova pregovaračkih grupa u Vladi.

„Uprkos nekoliko pozitivnih aktivnosti u oblasti organizovanog kriminala i korupcije, i brzim odlukama koje se tiču izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti i Zakona o državnom tužilaštvu, važno je da Crna Gora sledi mišljenje Venecijanske komisije na sveobuhvatan način i kroz dijalog uključi sve političke stranke“, kazao je Bilčik posle sastanka Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje.

Autor: Beta

Izvor: Danas

Nalsovna fotografija: N1