Koje poruke je Eskobar doneo u Beograd, a šta od Ohrida očekuju zvaničnici EU

Beograd i Priština moraju da razgovaraju o tome kako će evropski predlog o normalizaciji odnosa, koji su nedavno prihvatili, sprovesti u delo, poruka je američkog izaslanika Gabrijela Eskobara na kraju posete Beogradu. Američki, kao evropski zvaničnici ne očekuju međusobno priznanje, već da dve strane jasno kažu kada i kako će ono što je dogovoreno primeniti u praksi. Da li je to moguće već do kraja godine?

Gabriel Eskobar; Snimak ekrana N1

U Ohridu potpisa neće biti, ali ga do kraja godine treba očekivati. Normalizacija nije prizanje, već brži put Srbije i Kosova ka Evropskoj uniju. To su poruke koje je u Beograd doneo specijlalni izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

„Naša očekivanja su da će dva lidera biti spremna da čuju jedan drugog, da se suoče sa relanošću i da razgovaraju o tome kako da prevaziđu prepreke i da se dalje ide ka potpisivanju sporazuma. Bitno je i da sa sastanka izađu svesni da će se razgovori nastaviti sve dok se to pitanje ne reši“, rekao je Eskobar.

Bitno je i da obe strane razumeju da pregovora o onome što je već dogovoreno nema i da sve preuzete obaveze moraju biti ispunjene. To se pre svega odnosi na Zajednicu srpskih opština, poručuje Eskobar.

„SAD žele da na sastanku u Ohridu vide priznanje da je Zajednica srpskih opština značajan deo odnosa Beograda i Prištine. Činjenica je da se Zajednica srpskih opština javlja u Briselskom sporazumu, deo je zaključaka Evropskog saveta i politike SAD. Ona će se ostvariti, samo je pitanje koliko će se to brzo desiti i koji će model biti primenjen“, dodao je specijalni izaslanik.

Odgovornost i hrabrost lidera Srbije i Kosova očekuju i u Briselu. Žozep Borel poručuje – vreme je da Beograd i Priština dogovore na koji način će evropski predlog koji su prihvatili sprovesti u delo.

„Trenutno razgovaramo o implementaciji, a ne o sporazumu, jer je oko njega već postignuta saglasnost. Aneks o implementaciji biće sastavni deo konačnog sporzauma koji će garantovati da su obe strane na isti način razumele vremenski redolsed i modalitete, odnosno jasnije rečeno – kada i kako će sporazum sprovesti u delo“, poručio je visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel.

Ako se strane oko toga saglase, kaže Borel, Evropa i region imaće razloga za slavlje, a proces evropskih integracija čitavog regiona značajno će se ubrzati. Još jedna šargarepa, bez jakih garancija, poručuju analitiačari.

„Moje tumačenje je da ovo ne znači članstvo u EU, već se verovatno radi o daljem vidu regionalnog povezivanja i povezovanjem regiona sa EU kao takvom. Da li govorimo o pojedinačnoj ekonomksoj integraciji ili o nekom novom investicionom paketu, to ostaje da se vidi kada dođemo do implemetacionog dela“, rekao je Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Iako brzo članstvo u Evropskoj uniji nije garantovano, zvaničnici poručuju, evropski predlog o normalizaciji odnosa najbolja je šansa za napredak regiona. Pred sastanak u Ohridu, američki predstvanik će tu poruku preneti i durgoj strani.

Eskobar nakon posete Beogradu putuje u Prištinu, gde će sa kosovskim vlastima razgovarati o tome koji su najbolji načini da se proces normalizacije ubrza, a sporazum postigne već do kraja ove godine.

Autor: Filip Lukić

Izvor: N1