Borel: EU daje devet miliona evra Armiji Severne Makedonije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je će Unija Armiji Severne Makedonije dati devet miliona evra za modernizaciju. “Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da izdvajamo devet miliona evra iz Evropskog fonda za mir za podršku Armiji Severne Makedonije za unapređenje i nadogradnju opreme njene Lake pešadijske bataljonske grupe”, rekao je Borel.

Žeozep Borel; Foto: Evropska unija

On je, u intervjuu državnoj agenciji MIA, istakao da EU podržava Severnu Makedoniju i u povećavanju njene otpornosti na sajber napade.

„U okviru paketa vrednog 4,9 miliona evra za region za hitnu podršku sajber i informacionoj bezbednosti, EU pomaže Severnoj Makedoniji da poboljša ; sposobnost da se bori sa sajber incidentima i da ojača upravljanje sajber bezbednošću“, rekao je Borel.

Severna Makedonija će, dodao je, imati koristi i od regionalnog projekta od pet miliona evra za izgradnju kapaciteta za sajber bezbednost, koji će početi da se isporučuje ove godine.

„EU posvećeno radu sa partnerima sa Zapadnog Balkana u borbi protiv hibridnih pretnji koje i dalje podrivaju evropsku kolektivnu bezbednost i demokratske procese i podržava njihovu bezbednost i njihovu odbranu“, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Izvor: Beta/N1