ECB dodatno podigla kamatne stope – još skuplje zaduživanje u evrima

Evropska centralna banka najavila je da će, od 22. marta, povećati tri ključne kamatne stope za dodatnih 50 baznih poena. Tako će kamatna stopa glavne operacije refinansiranja biti 3,5 odsto, stopa na marginalne kreditne olakšice 3,75 odsto, dok će stopa na depozitne olakšice biti tri procenta.

Foto: Evropska unija

Projekcije pokazuju da će inflacija isuviše dugo ostati na visokom nivou, ocenila je Evropska centralna banka. To je razlog zašto je ECB odlučila da dodatno poveća ključne kamatne stope za dodatnih 50 baznih poena. Cilj je, kako se ističe u saopštenju – obezbediti blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva odsto.

Osvrćući se na bankarski sektor evrozone, ECB je ocenila da je on otporan, sa visokim stepenom kapitala i likvidnosti. Kako se ističe, ECB je opremljena da, ukoliko zatreba, omogući dodatnu likvidnost bankarskog sistema evrozone i obezbedi primenu monetarne politike.

Podsetimo, ECB je prošli put dodatno uvećala kamatne stope od 8. februara, takođe za 50 baznih poena, pa je kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja tada podignuta na tri odsto, stopa na marginalne kreditne olakšice na 3,25 odsto a na depozitne olakšice 2,5 odsto.

Izvor: N1