Joksimović: Uskoro mapa puta za otvaranje pregovora po klasterima

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da očekuje da će Evropska komisija do kraja februara predstaviti mapu puta, odnosno jasno definisane kriterijume za pregovore po klasterima u koje su, prema novoj metodologiji proširenja, raspoređena nekadašnja poglavlja, navodi se u saopštenju ministarstva.

Joksimović je za RTS istakla da veruje da će novi sistem pregovaranja za članstvo u EU odgovarati Srbiji, kao i da će doneti ubrzanje u procesu pristupanja.

Prvi klaster koji se bavi vladavinom prava je praktično već otvoren, poglavlja koja se sadrže u njemu već su ranije otvorena. On je najvažniji jer će meriti napredak Srbije u ispunjavanju političkih ciljeva“, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da nova metodologija obavezuje sva ministrastva da se aktivno uključe u proces pristupanja EU i da rade svoj deo posla iz obaveza po klasterima.

Ministarka navodi da nova metodologija stavlja akcenat na snažniji politički nadzor procesa i na očekivanje da se pokaže veća posvećenost evropskom putu svih lidera Zapadnog Balkana.

“Nova metodologija neće menjati jasan pregovarački okvir koji imaju Srbija i Crna Gora, ali treba da se nađe način da se vrednuje sve ono što je Beograd do sada uradio i da se uđe u novi okvir pregovora, koji je povezan i sa podsticajnim investicionim planom za Zapadni Balkan”, rekla je Joksimović.

Kako je navedeno u saopštenju resornog ministarstva, Srbija nije sedela “skrštenih ruku” i čekala da Brisel da smernice za metodologiju, dodajući da je samo ministarka imala više od 70 sastanaka sa predstavnicima EU i država članica u pogledu nove metodologije pregovora. “Samo kroz partnerski odnos EU i Srbije ceo ovaj proces i posao ima smisla”, zaključila je Joksimović.

Izvor: MEI

Foto: youtube / print screen