Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da očekuje da će Evropska komisija do kraja februara predstaviti mapu puta, odnosno jasno definisane kriterijume za pregovore po klasterima u koje su, prema novoj metodologiji proširenja, raspoređena nekadašnja poglavlja, navodi se u saopštenju ministarstva.

Joksimović je za RTS istakla da veruje da će novi sistem pregovaranja za članstvo u EU odgovarati Srbiji, kao i da će doneti ubrzanje u procesu pristupanja.

Prvi klaster koji se bavi vladavinom prava je praktično već otvoren, poglavlja koja se sadrže u njemu već su ranije otvorena. On je najvažniji jer će meriti napredak Srbije u ispunjavanju političkih ciljeva“, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da nova metodologija obavezuje sva ministrastva da se aktivno uključe u proces pristupanja EU i da rade svoj deo posla iz obaveza po klasterima.

Ministarka navodi da nova metodologija stavlja akcenat na snažniji politički nadzor procesa i na očekivanje da se pokaže veća posvećenost evropskom putu svih lidera Zapadnog Balkana.

“Nova metodologija neće menjati jasan pregovarački okvir koji imaju Srbija i Crna Gora, ali treba da se nađe način da se vrednuje sve ono što je Beograd do sada uradio i da se uđe u novi okvir pregovora, koji je povezan i sa podsticajnim investicionim planom za Zapadni Balkan”, rekla je Joksimović.

Kako je navedeno u saopštenju resornog ministarstva, Srbija nije sedela “skrštenih ruku” i čekala da Brisel da smernice za metodologiju, dodajući da je samo ministarka imala više od 70 sastanaka sa predstavnicima EU i država članica u pogledu nove metodologije pregovora. “Samo kroz partnerski odnos EU i Srbije ceo ovaj proces i posao ima smisla”, zaključila je Joksimović.

Izvor: MEI

Foto: youtube / print screen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *