Kukan i Flekenštajn – podrška ili jedini fizički prisutni u dijalogu?

Nakon višemesečnih razgovora, tokom ove nedelje okvirno je dogovoreno da bi dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta mogao da počne početkom marta, piše European western Balkans.

Pored evroparlamentaraca Vladimira Bilčika i Tanje Fajon, predstavnici Evropskog parlamenta koji će biti uključeni u dijalog su Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Povratak Kukana i Flekenštajna se vidi kao dobra vest za građane koji žele da dijalog dovede do stvarnih promena, jer njih dvojica su već godinama, ako ne i decenijama fokusirani na situaciju u Srbiji i regionu, a i uspešno su posredovali prilikom rešavanja političke krize u Severnoj Makedoniji.

Slovak Kukan i Nemac Flekenštajn su zajedno sa slovenačkim poslanikom iz liberalne grupe ALDE Ivom Vajglom činili „trojku“ Evropskog parlamenta koja je 2015. odigrala ključnu ulogu u sklapanju Pržinskog sporazuma između najvećih stranaka u Makedoniji, što je dovelo do održavanja parlamentarnih izbora u decembru 2016. godine na kojima su učestvovali svi akteri. U početku je član ovog tima bio evropski poslanik iz Ujedinjenog Kraljevstva, laburista Ričard Hovit, koga je posle referenduma o Bregzitu zamenio Flekenštajn.

Pre posredovanja Evropskog parlamenta, tadašnja Makedonija nalazila se u dubokoj političkoj krizi. Opozicija je optuživala vlast za nefer izborne uslove i bojkotovala rad parlamenta, a bila je odlučna u bojkotu narednih izbora dok se ne uspostave prihvatljivi uslovi.

Podrška ili jedini fizički prisutni u dijalogu?

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) Dejvid Mekalister nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, na kom je okvirno dogovoren datum početka nove runde dijaloga, u saopštenju je izjavio da će Flekenštajn i Kukan biti  podrška, dok će Bilčik i Fajon te pregovore voditi.

Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić naveo je da će novoizabrani posrednici biti prisutni lično u Beogradu, dok će Bilčik i Fajon učestovavati na njima onlajn.

Međutim, Kukan i Flekenštajn, zbog praktičnih razloga, kao bivši poslanici, nisu obavezani strogim pravilima EP vezanim za putovanja usled pandemije koronavirusa.

Indikativno je da je uključenje dvojice poslanika dolazi nakon navoda da su zahtevi vladajućih partija bili da poslanica Tanja Fajon bude isključena iz dijaloga, zbog pristrasnosti tokom prethodne runde.

Izvor: EWB