Falkoni: U Srbiji je potrebno pozitivno govoriti o Evropi

Francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni izjavio je da je tema srpskog programa onlajn međunarodne kulturne manifestacije “Noć ideja” (La Nuit des idees) – bliskost i nova solidarnost u Srbiji, Evropi i Francuskoj.

„Tema srpskog programa manifestacije Noć ideja je bliskost – nova solidarnost u Srbiji, Evropi i Francuskoj, a u Srbiji je potrebno pozitivno govoriti o Evropi“, rekao je Falkoni, predstavljajući srpski program manifestacije koja se od četvrtka neprekidno, tokom 24 sata, obeležava u više od 100 zemalja.

Falkoni je rekao da je u Srbiji stekao utisak da se o Evropi misli kao o mestu „nekog primoravanja“.

„Reforme su naravno potrebne, ali Evropa nije mesto nekog primoravanja, već mesto koje pruža razne mogućnosti, kao i razmenu informacija i ideja“, rekao je Falkoni i dodao da je zbog toga potrebno pozitivno govoriti o Evropi u Srbiji, jer je „Evropa perspektiva demokratije“.

Francuski ambasador je dodao da je zbog toga dobro što se manifestacija „Noć ideja“ organizuje u Srbiji, gde mogu govoriti i ljudi koji nisu političari.

Posle obraćanja francuskog ambasadora, slede tri debate direktno sa učesnicima iz Francuske.

Prva debata se odnosi na aferu Drajfus sa istoričarem Lisijenom Grijem.

Kasnije je debata „Žene u video igrama“ sa Žanom Rusoom, Milicom Todorović, Marijom Ilić i Kristinom Janković, a treća je francusko-srpski razgovor o Rusiji na temu „Putinov kontinent“. Na toj debati učestvuju francuska novinarka An Niva, Ljubinka Milinčić i Florian Herber.

Međunarodni program počeo je u četvrtak u 9 i učestvuju poznati sociolozi, filozofi, reditelji, astronauti, pisci i muzičari. Ove godine, između ostalih, učestvuju nemački filozof Hartmut Rosa, američka pevačica Peti Smit i reditelj Džim Džarmuš.

Manifestaciju „Noć ideja“, šestu godinu zaredom godine organizuje francuska kulturna mreža u inostranstvu.

Kako je saopštio Francuski institut u Srbiji, šesto izdanje manifestacije posvećeno je bliskosti među ljudima, pitanjima ličnih i kolektivnih odnosa prema svetu i suživotu u savremenom društvu.

Autor: Beta

Izvor: N1

Naslovna fotografija: Zoran Žestić / Tanjug