Srbija u prvih pet zemalja po broju pritužbi Evropskom sudu za ljudska prava

Evropskom sudu za ljudska prava predato je 1.836 predstavki za Srbiju, što je pad od 17 odsto u odnosu na 2019. godinu, ali je Srbija i dalje među top pet zemalja po broju predstavki, srazmerno broju stanovnika, saopštio je Savet Evrope.

Na prvom mestu nalazi se Crna Gora sa 3,5 predstavki na 10.000 stanovnika, na drugom mestu je Srbija sa 2,65 na 10.000 stanovnika, što je pet puta više od evropskog proseka, na trećem mestu je Bosna i Hercegovina sa 2,49 predstavki na 10.000 stanovnika, na četvrtom Letonija sa 2,17 i na petom Rumunija sa 1,55.

Srbija se nalazi i među 10 zemalja sa najvećim brojem slučajeva na čekanju – na sedmom mestu sa 1.755 predstavki, dok su vodeće zemlje u toj oblasti Rusija sa 13.645 predstavki, Turska sa 11.750 i Ukrajina sa 10.408.

U 2020. doneto je pet presuda protiv Srbije, a u četiri je bilo bar jednog slučaja kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, ali je to značajan pad u odnosu na 2019. godinu, kada su donete 24 presude, navodi se u saopštenju.

Prioritetno o poštovanju ljudskih prava

Evropski sud za ljudska prava planira da se prioritetno bavi novim pitanjima koja je pokrenula pandemija koronavirusa u pogledu poštovanja ljudskih prava i demokratije, izjavio je predsednik suda Robert Spano.

„Globalna epidemija pokrenula je i nastaviće da pokreće brojna pitanja ljudskih prava“, rekao je islandski sudija novinarima povodom godišnjeg izveštaja rada suda.

Spano je rekao da problemi nastaju „pošto se države članice suočavaju sa teškim zadatkom da odgovore na epidemiju koronavirusa i da istovremeno poštuju ljudska prava, demokratiju i vladavinu zakona“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, sud je od početka epidemije dobio 300 predmeta na razmatranje.

Autor: Fonet, Beta/AFP

Izvor: N1

Naslovan fotografija: Erich Westendarp / Pixabay