EU: Rusija širi dezinformacije u vezi s odnosom Zapada prema njenoj vakcini

Rusija je pokrenula obimnu kampanju za promociju vakcine „Sputnjik V“ i za širenje lažnih optužbi da Zapad i EU pokušavaju da podriju taj njen proizvod, navela je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) u danas objavljenom izveštaju.

Cilj te kampanje Moskve, u kojoj koristi ministarstva, kompanije i medije naklonjene Kremlju, između ostalog je i razvijanje nepoverenja u Evropsku agenciju za lekove (EMA), navodi se u izveštaju koji je sačinio odsek EEAS za strateške komunikacije.

EMA je u martu započela procenjivanje ruske vakcine „Sputnjik V“, ali još nije odobrila njenu upotrebu na teritoriji Unije.

„Ruska kampanja za promociju vakcine ‘Sputnjik V’ je intenzivirana i razvila se u gotovo svakodnevne intervencije, uz učešće celog sistema vlasti, sa državnom upravom, državnim kompanijama i državnim masovnim medijima“, stoji u izveštaju.

Kremlj je u martu odbacio slične optužbe američkih zvaničnika, navodeći da Rusija nikada nije učestvovala u kampanjama širenja dezinformacija na štetu vakcina protiv korona virusa drugih zemalja.

U izveštaju EEAS, o dezinformacijama u vezi s korona virusom u periodu od decembra do aprila, navodi se i da ruski zvaničnici „koriste dezinformacije da optuže Zapad i EU za sabotiranje ruske vakcine“.

Evropska komisija, koja u ime svih članica sklapa ugovore s proizvođačima vakcina, ne planira da kupuje „Sputnjik V“.

Mađarska je u februaru postala prva članica EU koja je počela da koristi rusku vakcinu, kao i kinesku, iako ih EMA nije odobrila.

Države koje se opredele da koriste vakcine koje EMA nije odobrila mogle bi da imaju određenih pravnih poteškoća u slučaju da se pojave bilo kakvi problemi povezani sa tim vakcinama.

Autor: Beta

Izvor: Danas

Ilustracija: Maksim Goncharenok / Pexels