UNS povodom Svetskog dana slobode medija: Novinari prvi na udaru pritisaka vlasti

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija, da će godinu između ta dva datuma novinari pamtiti po nasilju nad kolegama na demonstracijama, vraćanju sudskog procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije na početak, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi za paljenje kuće Milana Jovanovića.

„Uprkos hrabrosti u izveštavanju tokom pandemije i izuzetnom značaju koji su mediji imali u borbi protiv virusa korona, novinari i medijski radnici bili su prvi na udaru pritisaka vlasti i nezadovoljstva građana. Trpeli su brojne fizičke napade, uništavanje opreme, uvrede i pretnje na društvenim mrežama i druge pokušaje diskreditacije“, naveo je UNS.

Kako je ocenjeno, „vlast i vlasnici medija nedozvoljenim pritiscima su pokušavali da slabe nezavisnost medija, a ekonomski pritisak nastaviljen je i daljim sunovratom projektnog sufinansiranja, kroz koji se, suprotno propisima, novac građana ponovo deli konstantnim kršiocima Кodeksa novinara Srbije“.

UNS je zato zatražio da ministarka kulture i informisanja Maja Gojković počne da se bavi medijskim resorom, imenuje državnog sekretara i započne komunikaciju s novinarima, ali kako je istaknuto, i da odustane od opasne ideje da se pojam novinara zakonski definiše.

U saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija UNS je zatražio da Vlada Srbije podrži Кomisiju za istraživanje ubistava novinara, kako bi posle dve decenije bila podignuta optužnica za ubistvo Milana Pantića i rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović, a suđenje za ubistvo Ćuruvije okončano do kraja ove godine.

UNS zahteva i da Specijalno tužilaštvo za zločine OVК istraži i procesuira ubistva i otmice 17 novinara na Кosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine.

Takođe i da se u izradi propisa predviđenih medijskom strategijom zaštiti autorsko pravo i zaustavi krađa autorskog dela novinara.

UNS zahteva i efikasnu institucionalnu zaštitu novinara od pritisaka i ucena nosilaca javnih funkcija i vlasnika medija, a kolege poziva da se svakom pritisku na nezavisnost odupru i garantuje im pomoć i zaštitu.

Od lokalnih moćnika UNS traži da odustanu od pritisaka, diskriminacije lokalnih medija i strateških tužbi i zahteva za visokim odštetama koje uništavaju manje medije;

Zahtevamo da se javni novac propisno i pravedno raspodeljuje u cilju očuvanja medijskog pluralizma i tačnog i objektivnog informisanja građana, naveo je UNS.

NDNV na Svetski dan slobode štampe: Pažljivo birajte kome poklanjate poverenje

Izvor: Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Ovogodišnji Svetski dan slobode štampe, Srbija je dočekala sa veoma lošim ocenama. Samo u ovoj godini različite baze novinarskih udruženja beleže više od trideset napada ili pritisaka na novinare – od napada metalnim šipkama, preko govora mržnje na društvenim mrežama, do finansijskih pritisaka i bezbroj neosnovanih tužbi, navodi u saopštenju Nezavisno društvo novinara Vojvodine povodom dana slobode medija.

“Uprkos tome, verujemo da kvalitetno novinarstvo, koje poštuje standarde profesije, može da ponudi najvažnije odgovore građanima na mnoga neodgovorena pitanja i da donese pozitivne promene u našem društvu. Međutim, da bi do poboljšanja došlo, nezavisnim medijima je potrebna podrška građana.”

U saopštenju se navodi da je sloboda medija deo civilizacijskih i demokratskih standarda, koje je potrebno svakodnevno braniti i da urušavanje tog prava ugrožava i temelje demokratije.

“Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poziva građane da pažljivo biraju koji medij prate, kome poklanjaju pažnju i poverenje. Svaki vaš poklonjeni minut je podrška, a na vama je da izaberete kvalitet umesto senzacionalističkih poruka upakovnih u šarene naslovne strane. Na vama je da izabrete jasne i nedvosmislene programske sadržaje, umesto kampanja govora mržnje u kvazi-medijima.”

NDNV je pozvalo kolege i koleginice da se pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i da budu solidarni sa onima koji su na meti napada nasilnika, političkih aktera i  privrednih moćnika.

U saopštenju NDNV takođe poručuje kolegama i koleginicama da i dalje mogu da računaju na pravnu, psihološku i profesionalnu podršku ovog udruženja.

Izvor: UNS i NDNV

Ilustracija : UNS