Fridom haus i Balkan: „Postoji šansa za demokratske promene ” – Srbiji kritike, regionu bolje ocene

Balkanom i danas vladaju „hibridni” režimi oličeni u prividnoj demokratiji, regionu je potrebna priča o uspehu, a najveći heroji su mali aktivisti, zaključak je najnovijeg izveštaja Fridom hausa (Freedom House), organizacije za ljudska prava i promociju demokratije, piše BBC na srpskom.

Na Balkanu „postoji šansa za demokratske promene” – što dokazuju pobede koje su opozicione snage ostvarile u regionu tokom protekle godine, navodi Fridom haus u izveštaju „Nacije u tranzitu 2021” (Nations in Transit 2021).

Ipak, „još nije jasno” da li će smena vlasti u Crnoj Gori i na Kosovu dovesti do „poboljšanja demokratskih institucija”, dodaju iz ove organizacije.

Srbija je dobila kritike zbog „provladine propagande koja je doprinela ubedljivoj pobedi Srpske napredne stranke (SNS) na parlamentarnim izborima”.

„Vreme je da borci za demokratiju izađu na teren”, smatraju iz Fridom hausa.

Mediji su pod rastućim pritiskom u Mađarskoj, a u „nešto manjoj meri” i u Srbiji, što se naročito odnosi na one koji su kritički nastrojeni prema vlasti, navodi se u izveštaju.

Istaknute su aktivnosti ekoloških aktivista iz Srbije koji su stali na put izgradnji malih hidroelektrana, kao i predstavnika civilnog društva koji rade sa izbeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini.

Stanje demokratije: U Srbiji pad, u regionu pozitivni pomaci

Zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, Srbija je i dalje u kategoriji „hibridnih režima”, u koju je Fridom haus svrstao prethodne, 2020. godine.

Jedna od glavnih odlika hibridnih režima, objašnjavaju iz organizacije, jeste što vlast omogućava održavanje izbora na kojima ima kakvu-takvu konkurenciju.

„Iako izbori nisu uvek slobodni niti pošteni, nisu uvek ni apsolutno lažirani, kao što je to slučaj u autokratskim režimima”, navode iz Fridom hausa.

Zbog toga je, dodaju, u hibridnim režimima „pobeda opozicije moguća“, iako zahteva „mnogo više” truda nego u demokratskom uređenju.

Između demokratije i autokratije nalaze se zemlje u kojima demokratija opada i one predstavljaju „sivu zonu”, a stepenicu niže takozvani hibridni režimi.

Prema Fridom hausu, Kosovo je godinama u „sivoj zoni”, dok su Srbija, Crna Gora i Mađarska u kategoriji „hibridnih režima”.

„Kampanje diskreditacije i provladina propaganda putem najčitanijih medija dešavale su se pod budnim okom vladajuće Srpske napredne stranke”, navodi se u izveštaju.

To je doprinelo „ubedljivoj pobedi SNS-a” na parlamentarnim izborima 2020. godine i formiranju „neprezentativnog parlamenta”, dodaju iz Fridom hausa.

SNS je na poslednjim parlamentarnim izborima osvojila 60,65 odsto glasova i time ostvarila dvotrećinsku većinu u parlamentu – rezultat kakav nije imala nijedna politička partija od socijalista 1990. godine, i nijedan lider od Slobodana Miloševića.

U izveštaju je kritikovana odluka dela srpske opozicije da bojkotuje parlamentarne izbore 2020. godine, ocenjujući je kao „tragičnu”.

„Iako bojkot oduzima legitimnost pobednicima i skreću pažnju na ozbiljne probleme, takođe ostavlja malo prostora da dođe do promene”, navodi se u izveštaju.

U izveštaju su pomenuti i pozitivni primeri u regionu – bolje rezultate nego prošle godine imaju Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Iz Fridom hausa ocenjuju da je Balkanu, gde demokratija nazaduje u većini zemalja, potrebna priča o uspehu.

Kao primeri se ističu pobede opozicije na lokalnim izborima u Sarajevu i Banjaluci, gde su udarac pretrpele partije vodećih političkih figura u Federaciji BiH Bakira Izetbegovića i u Republici Srpskoj Milorada Dodika.

Fridom haus izdvaja dva osnovna razloga koja su to omogućila: „Glasači su ljuti zbog korupcionih skandala i zloupotreba moći, a izlaznost je bila dovoljno velika da osujeti pokušaje kandidata koji su dugo na vlasti da zastrašuju ili manipulišu”.

Crna Gora i Kosovo

„Iako su se važni prenosi moći izvršili u Crnoj Gori 2020. godine i na Kosovu 2021. godine, još je nejasno da li će oni dovesti do poboljšanja demokratskih institucija”, navode iz Fridom hausa.

Građani Crne Gore su prošlog avgusta, prvi put od uvođenja višestranačja 1990. godine, većinski glasali za Demokratsku partiju socijalista – stranku koju ne vodi Milo Đukanović.

Đukanović je do sata šest puta bio premijer i dva puta predsednik.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori zabeležena je rekordna izlaznost – glasalo je skoro 77 odsto upisanih birača, ističu.

„To su izuzetno visoki procenti, s obzirom na to da je pandemija korona virusa dovela do smanjenja izlaznosti u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, ali i na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini”, navodi se u izveštaju.

Kosovo je, takođe, posle vanrednih parlamentarnih izbora u februaru, dobilo, navodi se, stabilnu vladu predvođenu Aljbinom Kurtijem i njegovom strankom Samoopredeljenje.

Na Kosovu je izlaznost u 2019, porasla za 3,4 odsto, a u 2021 za 7,7 odsto u odnosu na parlamentarne izbore 2017. godine

Autor: Jovana Georgievski

Izvor: BBC na srpskom

Ilustracija: Freedom House