Youtube ukida antivakserske sadržaje

Jutjub je u sredu najavio da će pojačati napore u suzbijanju informacija i sadržaja protiv vakcine, uključujući zabranu naloga istaknutih protivnika vakcine.

Ilustracija: Pixabay

Najveći potez platforme je zabrana video zapisa koji dovode u sumnju bezbednost i efikasnost vakcina koje su široko prihvaćene od strane lokalnih zdravstvenih vlasti ili Svetske zdravstvene organizacije. Video platforma je uvela sličnu politiku u vezi sa vakcinama protiv Covid-19, ali će sada uključivati i druge uobičajene inokulacije.

“Videli smo da se lažne tvrdnje o vakcinama protiv koronavirusa prelivaju u dezinformacije o vakcinama uopšte, a sada smo na tački u kojoj je vžnije nego ikad proširiti posao koji smo započeli sa COVID-19 na druge vakcine”, objavio je Jutjub u postu na blogu najavljujući promene.

Posebno je naglašeno da će sadržaj biti zabranjen ako lažno veže vakcinaciju za izazivanje autizma, kao i za druga stanja poput raka ili neplodnosti. Objava na blogu takođe upućuje na teorije zavere da se vakcine protiv koronavirusa koriste za tajnu implantaciju mikročipova u ljude, navodeći da će takav sadržaj takođe biti zabranjen na platformi.

Promene stupaju na snagu odmah, ali Jutjub je upozorio da će “biti potrebno vreme da naši sistemi u potpunosti povećaju primenu”.

Kompanije drštvenih medija dugo su se borile da uravnoteže želju da dozvole širok spektar idej na svojim platformama, istovremeno suzbijajući određene vrste informacija koje smatraju opasnim ili štetnim za korisnike, za koje kritičari kažu da su dopustile lažnim tvrdnjama da napreduju na internetu i da se ukorene u društvu.

Do toga dolazi nakon što su aktivisti protiv vakcine proveli godine unoseći skepticizam i nepoverenje u niz široko rasprostranjenih vakcinacija, često koristeći Jutjub i druge platforme društvenih medija za postizanje tih ciljeva. Pandemija koronavirusa samo je pogoršala taj problem i navela Jutjubovu matičnu kompaniju i drge velike tehnološke kompanije da preduzmu dodatne korake za suzbijanje takvih dezinformacija.

Jutjub će i dalje dozvoljavati ljudima da ponude lična svedočenja o mogućim nuspojavama, pod uslovom da se pridržava drugih pravila i da “kanal ne prikazuje obrazac promovisanja oklevanja u vezi sa vakcinom”.

Vesti o promeni politike ranije je objavio Vašington post, koji je takođe javio da je kritičarima poput Džozefa Merkole i Roberta F. Kenedija mlađeg (ljudi za koje se smatra da su izvori lažnih vesti o vakcinama, o čemu je detaljno pisao nedeljnik Vreme) zabranjeno postavljanje sadržaja na Jutjubu.