Fon der Lajen: Crna Gora najviše napredovala na putu članstva u EU

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen izjavila je da je Crna Gora napredovala najviše na putu članstva i naglasila da je poruka jasna, da Evropska unija (EU) želi da Crna Gora bude deo te zajednice, prenosi N1.

Ursula von der Lejen i Milo Đukanović; Foto: Evropska unija

Fon der Lajen je na zajendičkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem istakla da je saradnja EU sa Crnom Gorom prijateljska i partnerska i da su posebno važne borba protiv korona virusa i oporavljanje ekonomije, prenosi Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Dodajući da je EU tokom čitave pandemije uz Crnu Goru, Fon der Lajen je istakla da je bila „impresionirana intenzivnim radom da se uspešno prođe kroz izazovna vremena.

Naglasila je da su vakcine ključne za one koji žele da pobede pandemiju i da one koji još oklevaju treba ubediti, „jer ne želimo da ovo postane pandemija nevakcinisanih“.

Fon der Lajen je istakla je da je Crna Gora država koja je najviše napredovala u procesu pristupanja i da EU želi da se to nastavi.

Istakla je da je politički dijalog u Crnoj Gori potreban da bi se napredovalo u vladavini prava i poručila da treba da se prevaziđu podele i da se Crna Gora očuva kao multietnička i multiverska zemlja.

Ukazala je da veliki broj građana Crne Gore očekuje napredak i da se zato moraju videti „rezultati i kompromis“.

Podsetila je i pohvalila to što je Crna Gora prva zemlja u regionu koja je legalizovala istopolna partnerstva što je, prema njenoj oceni, pokazalo „posvećenost poštovanju diverziteta raznolikosti“.

Upitana da li je projekat „Otvoreni Balkan“ zamena za proširenja i da li Crna Gora mora da bude deo tog projekta, Fon der Lajen je rekla da Crna Gora nije primorana bilo šta da radi.

Istakla je da je Berlinski proces „tu i to je najvažnije“, jer taj proces daje okvir sa ciljem razvoja zajedničkog regionalnog tržišta.

Predočila je da „Otvoreni Balkan“ mora da bude inkluzivan i u skladu sa evropskim normama.

Đukanović: Verujem u viziju ujedinjene Evrope

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je da snažno veruje u viziju ujedinjene Evrope i da je to interes Evrope.

Naveo je da su Evropljani zainteresovani da Evropa bude konkurentna, a da bi bila konkurentna mora da bude stabilna i ujedinjena.

Kako je ocenio,“ovo definitivno, nije najbolja faza vizije ujedinjene Evrope“, ali veruje „u istrajnost te vizije“.

Prema njegovom mišljenju unutar, EU „mora se jasnije politički marketirati ideja ujedinjene Evrope“ i da treba objasniti prednosti jer je apsolutno sigiran da je to „jedna superiorna ideja, ukoliko kao Evropljani želimo prestiž naše evropske kuće“.

Đukanović je istakao da je veoma važno da se poseta Fon der Lajen Crnoj Gori dešava u trenutku kada region prolazi „nova iskušenja, koja provociraju dosadašnji nivo stabilnosti Zapadnog Balkana“.

Ocenio je da je stabilnost Zapadnog Balkana na iskušenju „zahvaljujući upornoj ofanzivi geopolitičkih interesa koji su suprotstavljeni evropskoj platformi, evropskom sistemu vrednosti i jedinstvu“ i istakao da je interes da se „osujeti“ evopska integracija Zapadnog Balkana.

Ukazao je na „čvrstu rešenost“ da Crna Gora ostane na putu dostizanja evropskog sistema vrednosti, evropskog kvaliteta života i članstva u EU.

Izvor: N1