Varhelji sa nemačkim poslanicima: Brisel podržava Zapadni Balkan na putu ka EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je na video-sastanku s Radnom grupom Parlamenta Nemačke za Zapadni Balkan da EU stoji uz svoje partnere u tom regionu na njihovom putu ka Uniji.

„Bilo je zadovoljstvo razgovarati o najnovijim zbivanjima na Zapadnom Balkanu, s fokusum na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala. EU stoji uz svoje partnere u regionu na njihovom evropskom putu“, naveo je Varhelji na Tviteru.

Naveo je da je o tome razgovarao s poslaničkom grupom vladajuće nemačke koalicije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u Bundestagu i Evropskom parlamentu, kao i Evropske narodne partije (EPP), najveće grupacije u zakonodavnom telu EU, u kojoj su i CDU i CSU.

Regionalna saradnja od suštinskog značaja – pogotovu u vreme krize

“Srbija i Crna Gora se solidno kreću na putu pristupanja EU”, poručio je on i podsetio da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi od suštinskog značaja za taj proces.

Odgovarajući na pitanje poslanika kranje desnice u Evropskom parlamentu o mogućim ”posledicama po evropski put Crne Gore” zbog proterivanja ambasadora Srbije Vladimira Božovića krajem novembra prošle godine, ali i problema sa Zakonom o slobodi veroispovesti, Varhelji je poručio da je „saradnja u regionu Zapadnog Balkana od suštinskog značaja, pogotovo u vreme krize i pandemije“.

”Očuvanje dijaloga i klime međusobnog poverenja, pre svega u ovom kontekstu, od najveće je važnosti, posebno među zemljama koje su na putu ka Evropskoj Uniji”, rekao je Varhelji.

On je dodao da je regulisanje verskih zajednica u nadležnosti država, dodajući da bi ono trebalo da se „vrši na inkluzivan način i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno odgovarajućim preporukama Venecijanske komisije”.

Proširenje je proces zasnovan na rezultatima. Tempo pregovora zavisi od toga koliko brzo zemlje kandidati primenjuju pravne tekovine Evropske unije, kao i od rezultata reformi, posebno u oblasti vladavine prava”, naveo je Varhelji u pisanom odgovoru.

On se o tome prethodno oglašavao na Tviteru, kada je pozdravio odluku Vlade Srbije da povuče odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića i pozvao Vladu Crne Gore da učini isto.

“Poštovanje dobrih komšijskih odnosa i regionalna saradnja su kameni temeljci proširenja Evropske unije i Procesa stabilizacije i pridruživanja“, napisao je Varhelji na toj društvenoj mreži 29. novembra.

Vlada Crne Gore do danas nije povukla svoju odluku o proterivanju Vladimira Božovića.

Autor: Beta / Nikola Radišić

Izvor: N1

Naslovna fotografija: N1