Dačić: Predložio sam da dijalog o izbornim uslovima počne 1. marta

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će u narednih desetak dana biti rešena tehnička pitanja oko dijaloga sa opozicijim o izbornim uslovima, a da je predložio da taj dijalog počne 1. marta.

Dačić je, u gostovanju na televiziji Prva, rekao da do tada treba da se odredi koji će biti format dijaloga i ko će na njemu da učestvuje, jer ne može taj proces da bude „fontana želja“, poput toga da neko želi da uređuje program Radio-televizije Srbije.

On je objasnio da treba videti i koji su sve to segmenti o kojima će se raspravljati, od izbornih uslova i kontrole biračkih spiskova, do zastupljenosti u medijima i pravilima ponašanja za medije.

Dačić je konstatovao da postoje neke stranke koje znaju da ne mogu da uspeju na izborima, pa ih bojkotuju.

CeSID i još neke organizacije hoće da iznesu predloge

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da su Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i još neke organizacije zainteresovane da dostave određene predloge, koji bi pomogli međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima.

Odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini Srbije, Dačić je kazao da je u razgovoru sa predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta (EP) Dejvidom Mekalisterom dogovorio nastavak dijaloga „u najskorije vreme“.

Dodao je da za razliku od prethodnog ciklusa dijaloga, u kom su najvećim delom učestvovale parlamentarne stranke, sada nije poznato ko će se odazvati jer jedan deo partija nije prošao izborni cenzus, neke su bojkotovale izbore a neke ne žele da učestvuju u dijalogu kojim posreduju stranci.

„Naši predstavnici su zato u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima EP u smislu tehničkih i političkih pitanja jer da bi bio plodotvoran, dijalog mora biti konkretan“, naveo je predsednik parlamenta.

Autor: FoNet / Beta

Izvor: N1

Naslovna fotografija: Tanjug / print screen