Joksimović: Srbija će ubrzati reforme neophodne za članstvo u EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas putem video-linka sa Klemanom Bonom, državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske, o evropskoj integraciji Srbije, posebno o novoj metodologiji pregovora, kao i o drugim aktuelnim bilateralnim pitanjima od značaja za odnose dveju zemalja u kontekstu pregovaračkog procesa.

Ministarka Joksimović izjavila je da Srbija ceni napore Francuske, koja je iniciranjem debate unutar EU o novoj metodologiji pregovora o članstvu u Uniji doprinela da Evropska komisija tu metodologiju prošle godine predloži i na taj način stvori osnovu da se ubrzaju pregovori o pristupanju EU, da oni budu efikasniji, predvidiviji i verodostojniji za sve pregovaračke strane.

„Srbija je razumela promenu metodologije kao priliku da pregovore ubrza tako što će, sa svoje strane, ubrzati i reforme neophodne za članstvo u EU. Iako smo duboko u pregovaračkom procesu, odlučili smo da prihvatimo novi način pregovora uvereni da će Evropska komisija uskoro predstaviti detaljan plan, sa kriterijumima daljeg pregovaračkog procesa u okviru šest klastera za šest sektorskih politika EU“, naglasila je Joksimović.

Ona je istakla da novi način pregovora treba da osigura i održavanje međuvladinih konferencija, kao ključni format za politički dijalog Srbije i EU, odnosno Evropske komisije i država članica.

Naglasila je i da Srbija ima dobar skor u klasteru 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast koji je važan i u periodu postkovid oporavka i za EU i za kandidate, a da je u klasteru 1 – Vladavina prava svih pet od pet poglavlja otvoreno, te da očekujemo ove godine i otvaranje nekog od klastera. Ministarka je sagovornika izvestila i da su prethodnih meseci aktivnosti Vlade Srbije bile posvećene i prilagođavanju same pregovaračke strukture najvažnijim zahtevima nove metodologije i da ćemo Srbija biti spremna zanovi model pregovora.

Bon je naglasio da reforma Evropske unije treba da bude proces komplementaran njenom proširenju, kako bi bila sposobna da integriše nove države.
On je ponovio poziciju Francuske da je nova metodologija pregovora o članstvu zamišljena kao prevashodno politički usmeravan proces koji bi uz neophodne reforme vratio region u fokus EU i učinio proces kredibilnim i predvidivim u odnosu na zasluge svakog pojedinačnog kandidata.

Autor: Tanjug

Izvor: MEI

Naslovna fotografija: print screen / Tanjug