Vakcina Sputnjik V efikasna 91,6 odsto

Proizvođači vakcine Sputnjik V, Gamaleya i ruski investicioni fond RDIF, objavili su preliminarne rezultate faze 3 kliničke studije u uglednom medicinskom časopisu “Lanset”, koji pokazuju da je efikasnost te vakcine procenjena na 91,6 odsto, a niko od vakcinisanih nije razvio tešku kliničku sliku.

Više od 90 odsto vakcinisanih dobrovoljaca imalo je antitela, a svi su imali celularni imunološki odgovor, dok je nivo antitela kod vakcinisanih bio 1,3 do 1,5 puta veći od nivoa kod osoba koje su preležale kovid-19, saopštili su proizvođači Sputnjika V na društvenim mrežama.

Efikasnost kod dobrovoljaca starijih od 60 godina bila je 91,8 odsto i ne pokazuje značajnu statističku razliku od starosne grupe 18 do 60 godina.

„Sa potrebnom temperaturom čuvanja od plus dva do plus osam stepeni, i cenom manjom od 10 dolara po dozi, Sputnjik V je vakcina kakva je potrebna čovečanstvu“, ocenili su proizvođači te vakcine.

Najavili su i da će u prvoj nedelji februara još 12 zemalja početi vakcinaciju Sputnjikom V, a među njima i Mađarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Venecuela i Iran, a na spisku se nalazi i bosanskogercegovački entitet Republika Srpska.

Autor: FoNet

Izvor: N1

Naslovna fotografija: Maksim Goncharenok / Pexels