Koje zemlje su najbolje za pokretanje onlajn biznisa

Kako bi istražili u kojim državama su najbolji uslovi za pokretanje online biznisa, ekipa portala Best Accounting Software analizirala je 99 država kroz 20 kategorija (od BDP-a po stanovniku i stopi poreza na dobit do broja društvenih medija, korisnika interneta i prostora za rad).

Pronašli su da se većina zemalja najpogodnijih za pokretanje online biznisa nalazi u Evropi, te Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Singapuru. Ipak, pored svih prednosti, u ovim državama je i stopa poreza na dobit znatno viša.

Listu top 10 država čine Danska, Švicarska, Holandija, SAD, Norveška, Švedska, Singapur,  Njemačka, Kanada i Luksemburg.

Najgore države za pokretanje online biznisa su Haiti, Venecuela, Uganda, Angola, Zambija, Pakistan, Kambodža, Nepal, Bangladeš i Tadžikistan

Od država regije zapadnog Balkana koji su obuhvaćeni ovih istraživanjem ubjedljivo je najbolje rangirana Slovenija i nalazi se na visokom 22. mjestu. Bosna i Hercegovina (55.) i Albanija (54.) su najlošije rangirane.

Slovenija postiže najbolji skor u gotovo svim kategorijama koji su korišteni u istraživanju. Samo u četiri kategorije neka druga država regije postiže bolji skor.

Brzina mobilnog interneta je najbrža u Hrvatskoj, zatim Albaniji, Srbiji, dok je Slovenija na četvrtom mjestu. U Bosni i Hercegovini je najsporiji.

Stopa poreza na dobit je najbolja u Bosni i Hercegovini i iznosi 10 posto, dok je u Sloveniji 19 posto i najviša je u regiji.

Istraživanje je pokazalo da u Albaniji potrebno svega pet dana za pokretanje biznisa. Slično je u Srbiji (7 dana) i Sloveniji (8 dana). U Hrvatskoj je potrebno 20 dana, a u Bosni i Hercegovini čak 80.

Još jedna kategorija u kojoj Slovenija nije dominantna jeste i broj takozvanih Co-work prostora – uredski prostori za najam u kojima mogu raditi radnici različitih kompanija. Tu je dominantna Srbija sa 46 takvih prostora. Hrvatska ima 22, Slovenija 16, BiH 12 i Albanija 11.

Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo nisu obuhvaćeni istraživanjem

Izvor: Al Jazeera Balkans

Naslovna fotografija: Pixabay