U Evropskoj uniji 75 odsto punoletnih građana vakcinisano

U Evropskoj uniji je 75 odsto punoletnih građana vakcinisano, saopštila je ranije ove nedelje evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakidis, prenosi portal Nova.rs, pozivajući se na agencije.

Foto: Spencer Davis / Pixabay

Ministri zdravlja zemalja Evropske na neformalnom zasedanju u Sloveniji informisali su se ove nedelje o pravljenju zdravstvene unije u EU-u, kako bi blok odgovorio na buduće zdravstvene izazove.

Evropska stretegija nabavke vakcina i imunizacije omogućila je „uspeh bez presedana“, pri čemu su ključni bili saradnja članica i pokazana solidarnost, kazala je Kirijakidis.

Uspeh se, po njenim rečima, pokazao u tome što je do sada u EU imunizovano 75 odsto odraslih osoba, prenela je Hina.

„Međutim, potreban nam je i veći procenat vakcinisanih i to svuda. To je bila moja glavna poruka“, dodala je.

Kako bi se postiglo da se strategija vakcinisanja i kontrolisanja pandemije, a zatim povratka u normalan život osigura na globalnom nivou, potrebna je i solidarnost.

Na današnjem neformalnom zasedanju ministara zdravlja dato je jasno obećanje da će EU državama van Unije do sredine iduće godine donirati 500 miliona doza vakcina protiv kovida, od čega 250 miliona pre kraja ove godine.

Najviše vakcinisanih u Portugaliji, a najmanje u Bugarskoj

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Evropskoj uniji i zemljama EEA zone (Norveška, Island i Lihtenštajn) sa dve doze vakcine protiv koronavirusa vakcinisano 74.1% odraslog stanovništva, dok je barem jednu dozu primilo 79,4%.

Procenat građana vakcinisanih jednom dozom vakcine protiv koronavirusa u zemljama EU i EEA; Izvor: European Centre for Disease Prevention and Control

Najviše vakcinisanih građana je u Portugaliji gde je jednu dozu primilo 98.2%, zatim u Irskoj (93%), Islandu (92%), Malti (91.7%), Norveškoj (91.6%) i Španiji (90.7%), dok je najmannje vakcinisanih građana u Bugarskoj (24.8%) i Rumuniji (36.3%).

Slična situacija je i kada se radi o dve doze vakcine protiv covid-19 visrusa. U Irskoj je vakcinisano 91.8 % stanovništva, na Malti 91.1%, Islandu 91%, u Španiji 90.7% i Portugaliji 90.6%.

Najmanje vakcinisanih sa dve doze vakcine je u Bugarskoj (23.7%) i Rumuniji (34.8%).

U Srbiji je, prema rečima premijerke Ane Brnabić vakcinisano 54% stanovništva.

Od zemalja regiona najviše građana vakcinisano je jednom dozom u Mađarskoj (69.1%) i Hrvatskoj (54.7%), a prema podacima sajta Our World in Data u Crnoj Gori je vakcinisano 40.8% stanovništva, Albaniji 34%, Severnoj Makedoniji 38%, Bosni i Hercegovini 23%, dok je na Kosovu vakcinisano 47%.

Vakcinacija u regionu; Izvor: Our World in Data

Izvor: Danas, ECDPC, Our World in Data