Eurostat: Srbija reciklira svega 4 odsto otpada, Hrvatska 56, a Slovenija čak 93

Podaci Evropske službe za statistiku (Evrostat) pokazuju da Srbija ponovo koristi svega četiri odsto ukupno tretiranog otpada, dok je udeo ponovo iskorišćenog otpada na nivou Evropske unije 49,4 odsto, objavljeno je u publikaciji „Statistika i računi životne sredine“ Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Foto: Shirley Hirst / Pixabay

Manji udeo ponovo korišćenog otpada od Srbije imaju samo Rumunija (3,5 odsto) i Bugarska (2,9 odsto), dok je Slovenija, sa udelom od oko 93 odsto, daleko iznad evropskog proseka, kao i Mađarska, sa oko 69 odsto. Hrvatska, koja ima udeo od oko 56 odsto, malo je iznad proseka zemalja EU, navedeno je u publikaciji. Podaci se odnose na 2018. godinu, poslednju koja je statistički potpuno obrađena.

Zemlje Evropske unije u 2018. godini generisale su u proseku oko 5,1 tonu otpada po stanovniku. Srbija je sa 7,3 tone po stanovniku bila iznad evropskog proseka, ali i ispod proseka Bugarske (18,5 tona po stanovniku) i Rumunije (10,4 tone po stanovniku).

Ostale tri zemlje iz regiona stvaraju manje količine otpada po stanovniku od evropskog proseka: Slovenija četiri tone, Mađarska 1,9 i Hrvatska 1,4 tone po stanovniku. Udeo ponovo korišćenog otpada u ukupno tretiranom u većini zemalja iz regiona beleži rast u 2018, u odnosu na 2016. godinu.

Domaćinstva „proizvedu“ 284,6 kg otpada po članu

Prema podacima objavljenim u publikaciji „Statistika i računi životne sredine“, svi sektori ekonomskih delatnosti i domaćinstva u Srbiji proizveli su u 2019. godini 66,6 miliona tona otpada, dok najveća količina (53,8 miliona tona) potiče iz sektora Rudarstvo. Procenjena godišnja količina otpada iz domaćinstava je oko dva miliona tona ili 284,6 kilograma po stanovniku.

Izvor: N1