Četvrtina evroposlanika dopunjava platu radom sa strane

Više od četvrtine evroposlanika zajedno je prijavilo između 3,9 i 11,5 miliona evra prihoda „sa strane“, a reč je o poslanicima iz svih političkih grupa, pokazalo je novo istraživanje Transparensi internešenela EU (TI EU).

Od 705 poslanika Evropskog parlamenta, zaradu van te institucije prijavilo je 27 odsto, navodi se u izveštaju „Paljenje sveće na oba kraja: Četvrtina poslanika Evropskog parlamenta dopunjava EU platu sporednim poslovima“.

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

Analiza je otkrila da su prihodi najmanje 23 evroposlanika povećani od kada im je počeo mandat.

Istovremeno analitičari TI EU procenju da 39 evroposlanika potencijalno zarađuju više od 100.000 evra od sporednih poslova.

„Stvarni brojevi mogu da budu i veći, s obzirom da evroposlanici sami prijavljuju svoju zaradu a njihove prijave nisu predmet institucionalnih provera“, navodi se u izveštaju.

Rad evroposlanika „sa strane“ nije nelegalan ali može da dovede do potencijalnog sukoba interesa, upozorava se.

Poseban rizik, kako se navodi, predstavljaju aktivnosti koje donose velike prihode, koje su povezane sa organizacijama lobista registrovanih u EU i one koje su počele nakon što je evroposlanik preuzeo mandat.

Uprkos značajnoj pretnji tih i drugih pitanja po etiku u Evropskom parlamentu, predsednik te institucije od 2014. nije izrekao kaznu za kršenje Kodeksa ponašanja evroposlanika, čak ni u 25 slučajeva u kojima je dokazano da su poslanici kršili pravila.

Evroposlanici koji se izdavajaju po mesečnim zaradama od „ekstra aktivnosti“ mogu se naći u svim političkim grupama.

Po ukupnom prihodu za godinu dana prednjače evroposlanici iz Evropske narodne partije a slede oni iz Obnovimo Evropu i Socijaldemokrata.

Ako se gleda po broju evroposlanika koji imaju prihode „spolja“, na prvom mestu je grupa Identitet i demokratja (38 odsto) a sledi Levica (10 odsto).

TI EU ukazujući na probleme sa računanjem, s obzirom na razlike oko prijavljivanja prihoda, navodi da su utvrdili da su evroposlanici koji najviše zarađuju od sporednih aktivnosti prikupili na taj način sume koje su između tri i 7,5 puta veće od njihove godišnje plate u Parlamentu.

Po visini sporednih prihoda prednjači poljski evroposlanik Radoslav Sikorski (EPP) a slede Italijan Sandro Goci i Danac Asger Kristensen, obojica iz grupe Obnovimo Evropu.

S obzirom da evroposlanici uglavnom van posla u Parlamentu rade kao savetnici, ne može se isključiti mogućnost da taj njihov angažman utiče na glasanje u odborima.

Navodi se i da oko 15 procenata evroposlanika koji zarađuju i „sa strane“ u svojim prijavama prihoda navodi nejasne ili opšte opise poslova, čime se podrivaju istintost i kvalitet.

Analiza TI EU otkrila je niz „besmilsenih“ zanimanja poput „advokat u penziji, frilenser, vlasnik konsultantske kompanije, član nadzornog tela“.

Izvor: Danas