Situacija sa korona virusom veoma zabrinjavajuća u deset zemalja EU

Situacija sa epidemijom korona virusa nastavlja da se pogoršava u Evropskoj uniji (EU) i smatra se „veoma zabrinjavajućom“ u deset zemalja i „zabrinjavajućom“ u deset drugih država Unije, saopštio je danas Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ilustrcija: Pixabay

„Epidemiološku situaciju u EU trenutno karakteriše brz i značajan porast slučajeva zaraze i niska, ali ipak rastuća stopa smrtnosti“, naveo je ECDC u najnovijoj proceni rizika od korona virusa.

Centar, čije je sedište u Stokholmu, dodao je da se očekuje da će se broj slučajeva zaraze, hospitalizacija i smrtnih slučajeva povećati u naredne dve nedelje.

U kategoriji veoma zabrinjavajuće situacije nalaze se Belgija, Poljska, Holandija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska i Slovenija.

U kategoriji zabrinjavajuće situacije nalaze se Nemačka, Austrija, Danska, Finska, Irska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Rumunija i Slovačka.

Tri zemlje su u kategoriji „umerene zabrinutosti“ – Francuska, Portugal i Kipar, dok su četiri zemlje „u niskoj stopi zabrinutosti“ – Italija, Španija, Švedska i Malta.

Prema najnovijim projekcijama, očekuje se da će se broj slučajeva i smrti povećati za oko 50 odsto u naredne dve nedelje, dostižući nedeljnu stopu od 300 novih slučajeva i 2,7 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

ECDC prati situaciju i u tri zemlje koje nisu članice EU, a to su Norveška, Island i Lihtenštajn, koje su svrstane u kategoriju sa zabrinjavajućom situacijom.

Izvor: Danas