Mađarska bi mogla da se suoči sa novčanim kaznama EU zbog politike o azilu

Mađarska bi mogla da se suoči s novčanim kaznama EU zbog nepoštovanja odluke vrhovnog suda evropskog bloka u vezi sa načinom na koji se zemlja ophodi prema izbeglicama i upravlja zahtevima za azil.

Ilustracija: Pixabay

Evropska komisija, izvršno telo bloka 27 zemalja članica, navela je danas u svom saopštenju da će izneti slučaj Mađarske pred Evropski sud pravde zato što nije unela izmene u proceduru o dodeli azila u skladu s presudom Suda, te je predložila da se zemlji uvedu novčane kazne dok Budimpešta ne počne da postupa u skladu sa sudskom odlukom.

Komisija je u saopštenju navela da Mađarska nije odgovorila na nekoliko aspekta presude. „Mađarska posebno nije preduzela mere neophodne da se obezbedi efikasan pristup proceduri za dodelu azila. Mađarska takođe nije pojasnila uslove koji se odnose na pravo ostanka na njenoj teritoriji u slučaju podnošenja žalbe u okviru procedure za dodelu azila“, navodi se u saopštenju Evropske komisije, preneo je Ej-Bi-Si njuz, pozivajući se na AP.

Inicijativa je usledila nakon što je Sud EU u decembru doneo presudu prema kojoj Mađarska nije ispoštovala zakon EU tako što ljudima nije dozvoljavala ulazak u zemlju bez omogućavanja prava na podnošenje zahteva za azil i tako što je protivno zakonu stavljala ljude u pritvor u „tranzitnim zonama“ na svojoj granici sa Srbijom.

Mađarski desničarski populistički premijer Viktor Orban je žestoki protivnik imigracije i svoju zemlju predstavlja kao „bedem“ protiv migranata sa Bliskog istoka i Afrike i kao „zaštitnika“ hrišćanstva u Evropi.

Orban je i žestoki kritičar EU, a Mađarska se suočava s novčanim kaznama zbog kršenja osnovnih vrednosti EU i vladavine prava.

Oko osam milijardi dolara u fondovima EU za oporavak od pandemije koronavirusa namenjeni Mađarskoj su blokirani zbog nedovoljnih zaštitnih mera protiv korupcije u planu o potrošnji zemlje.

Evropska komisija je danas tražila od suda EU da uvede novčane kazne Mađarskoj u obliku ukupne sume i dnevnih isplata kazne. Takva kazna bi bila slična sankcijama koje je EU nedavno uvela Poljskoj, savezniku Mađarske, kojoj je u oktobri naređeno da dnevno plaća milion evra zbog kršenja vrednosti EU u vezi s pravosuđem.

Izvor: Danas