Sednica Evropskog parlamenta i Narodne skupštine u četvrtak

Dvanaesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između EU i Srbije održaće se onlajn u četvrtak, 28. januara od 13:45 do 15:45. Sednicom će kopredsedavati Tanja Fajon ispred Evropskog parlamenta i Vladimir Orlić ispred Narodne skupštine Republike Srbije, piše European Western Balkans.

Dnevni red sadrži samo jednu tačku: trenutno stanje procesa pristupanja i odnosa EU i Srbije. Očekuje se, međutim, da će poslanici razmeniti mišljenja različitim temama, uključujući međustranački dijalog kojim treba da posreduje Evropski parlament, kao i situaciju sa pandemijom COVID-19 i pregovorima Beograda i Prištine, saznaje EWB.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) uspostavljen je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu 2013. i čine ga Delegacija Evropskog parlamenta i Delegacija Narodne skupštine. Od izbora devetog saziva Evropskog parlamenta 2019. Delegaciju EP predvodi Tanja Fajon, dok je Delegaciju Narodne skupštine i u prošlom i u ovom sazivu predvodio poslanik SNS-a Vladimir Orlić.

POSP se obično sastaje dva puta godišnje i ima savetodavnu ulogu. Međutim, poslednji sastanak ovog tela održan je u oktobru 2019. u Beogradu, ubrzo nakon izbora Tanje Fajon za predsedavajuću Delegacije EP za Srbiju. Tada, kao i sada, Evropski parlament je bio angažovan i oko posredovanja između stranaka u Srbiji oko izbornih uslova, i očekuje se da će poslanici raspravljati o ovoj temi i u četvrtak.

Izvor: europeanwesternbalkans.rs

Naslovna fotografija: Tanjug / Bojan Stekić; 11. zasedanje POSP-a