PORTUGAL UKIDA “ZLATNE VIZE” ZA INVESTITORE VAN EU: Premijer potvrdio da se program obustavlja nakon deset godina

Portugal ukida “zlatne vize” za investitore u nekretnine, potvrdio je premijer Antonio Kosta, a prenosi portal Euractiv.mondo.rs.

Portugal će okončati program “zlatnih viza”, koji je u prethodnim godinama omogućavao investitorima izvan EU da dobiju dokumentaciju te zemlje, saopštio je premijer Antonio Kosta.

António Costa, Foto: Evropska unija

Program “zlatnih viza” omogućavao je brže dobijanje boravišnih dozvola za lica koja su iz zemalja koje nisu članice EU, ali investiraiju veliku količinu novca u nekretnine u Portugalu. Program je kreiran 2012. godine i otada je doneo skoro sedam milijardi evra investicija.

“Obustavljamo odobravanje novih ‘zlatnih viza’, a što se tiče onih koje su već odobrene, biće obnavljane samo ukoliko se odnose na mesto u kojem vlasnik ili direktni potomci žive, ili ukoliko se nekretnina stavi na dugoročno tržište izdavanja”, rekao je Kosta novinarima nakon sastanka vezanog za cene nekretnina u Portugalu. 

Visina kirije za nove ugovore izdavanja biće ograničena u skladu sa kriterijumima koji će limitirati rast cene, dodao je Kosta.

“Za nove ugovore, nova kirija mora da bude zbir poslednje naplaćene, uz ažuriranja u skladu sa izmenama tokom perioda prethodnog ugovora”, rekao je on.

Izmene vezane za “zlatne vize” i cene rentiranja deo su mera socijalističke vlade koju je kabinet premijera odobrio u četvrtak, a čiji je cilj borba protiv špekulacija cenama nekretnina za izdavanje.

Izvor: Euractiv Srbija