EU usvojila deseti paket sankcija protiv Rusije

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel saopštio je da je usvojen deseti paket sankcija EU protiv Rusije.

Foto: Evropska unija

Kako je naveo u objavi na Tviteru, u novi paket sankcija je uključeno 121 fizičko i pravno lice, uvedena su nova ograničenja uvoza i izvoza, kao i zabrana, kako kaže Borel, ruskih propagandnih medija.

“Ostajemo ujedinjeni u nameri da zaustavimo rusku vojnu mašinu“, stoji u objavi.

Borel je dodao da je najnoviji paket sankcija usmeren na one koji su odgovorni za deportaciju i prinudno usvajanje najmanje 6.000 ukrajinske dece.

„Ovo je jasno kršenje međunarodnog prava, uključujući i Ženevsku konvenciju, što sam naglasio na sednici Saveta bezbednosti UN“, zaključio je.

Twitter: @JosepBorrellF

Fon der Lajen: Najdalekosežnije sankcije do sada

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je formalno usvajanje desetog paketa sankcija protiv Rusije.

Twitter: @vonderleyen

„Sada imamo najdalekosežnije sankcije ikada – iscrpljivanje ruskog ratnog arsenala i zadiranje duboko u njenu ekonomiju. Takođe pojačavamo pritisak na one koji pokušavaju da zaobiđu naše sankcije“, istakla je Fon der Lajen u objavi na Tviteru.

Izvor: N1