Pomak u pregovorima sa EU – otvoren klaster 4

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu danas je otvoren Klaster četiri u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, prenosi N1.

Klaster četiri – Zelena agenda i održiva povezanost, obuhvata četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je jutros u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

Međuvladinom konferencijom predsedavao je državni sekretar predsedavajuće Evropskom unijom Slovenije Gašper Dovžan, a učestvovali su i visoki zvaničnici zemalja članica i institucija Unije i Srbije.

Ranije je saopšteno da će na 13. Međuvladinoj konferenciji biti razmenjena mišljenja i informacije o statusu pregovaračkog procesa i date političke smernice za nastavak pregovora.

Navedeno je i da Slovenija, u svojstvu predsedavanja Savetom EU, ulaže najveće napore da dade novi podsticaj procesu proširenja Unije.

Odluka o otvaranju Klastera četiri u pregovorima sa Srbijom potvrđena je 8. decembra na redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER).

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tada je rekla da će otvaranjem tog klastera Srbija biti dodatno u prilici da kandiduje sve projekte iz oblasti zaštite životne sredine, obnove biodiverziteta, poboljšanja kvalieta vazduha, vode i tla, cirkularne ekonomije.

Inače, u izveštaju Evropske komisije za Srbiju, koji je objavljen u oktobru, data je preporuka za otvaranje dva klastera – 3 i 4.

Izvor: N1