Politikolog: Proces evrointegracija zamrznut, sporiji smo od svih po tome

Politikolog Vujo Ilić rekao je za N1 da je izveštaj Evropskog parlamenta važan, iako nije obavezujući, zbog toga što je Srbija u protekle dve godine otvorila samo dva poglavlja, a nijedno nije zatvoreno. Ocenjuje da je “nazadovanje uznapredovalo” kada je u pitanju funkcionisanje demokratskih institucija.

„Prethodna rezolucija je usvojena 2018. godine, od tada je prošlo mnogo vremena, 2019. smo otvorili dva poglavlja, 2020. nijedno. Proces pridruživanja je praktično zamrznut, najsporiji smo od svih ikada koji su krenuli u taj proces , izuzimajući Tursku, koja ga je suspendovala. Ono što se promenilo od 2018. godine je što je nazadovanje uznapredovalo kada je u pitanju trend funkcionisanja demokratskih institucija, situacija se pogoršava“, kaže Ilić.

Osvrnuvši se na prvu tačku rezolucije u kojoj se navodi da Srbija mora da pređe sa reči na dela, politikolog ističe da je to vrlo otvorena poruka i da je moramo razumeti na politički način.

„Ukoliko želimo da postanemo deo Evropske unije, moramo da se ponašamo kao članica. Funkcionisanje demokratskih institucija i odnosi sa Kosovom, to je najvažnije, ali napredak ne postoji. Zato treba pokazati spremnost da želimo da budemo deo EU“, kazao je Ilić.

Poziv Srbiji da postigne uverljivije rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i reši afere Krušik, Jovanjica i Telekom, predsednik Srbije poručuje da se lažima neće ostvariti politički profit, a Ilić ističe da su takve izjave namenjene domaćoj javnosti, a ne stranim zvaničnicima.

„Sa njima je komunikacija drugačije, a ovakve izjave su za domaće birače, njima se oni obraćaju. Po dolasku na vlast SNS i SPS su se takmičile da pokažu koliko su za evropske integracije, a sada vidimo antievropsku retoriku“ rekao je Ilić i dodao da Evropska unija neke korake Srbije pohvaljuje.

„Reforma sudstva, medijska strategija, kako se odnosimo prema pandemiji… Srbija se nekim okolnostima postavlja kao konstruktivan partner u regionu, bez obzira što tu ima nekih trzavica, Srbija nije ta koja izaziva neke sukobe i tenzije“.

Dok ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da više neće da čuje kritike kako ne napredujemo u evrointegracijama, jer to nije tačno, Ilić kaže da će 2021. godina razjašnjenja i nove metodologije.

„Srbija je rekla da je spremna da prihvati tu novu metodologiju, ali to su stvari koje se ne menjaju tako brzo, sumnjam da će doći do ubrzanja procesa. Ne veruje da će doći ni do otvaranja novih poglavlja“.

Dodaje da je raspoloženje Evropske unije za proširenjem „malo“ te da trenutno stanje u evrointegracijama ne možemo samo da stavimo na teret srpskoj vlasti, jer je proces usporen sa obe strane.

Govoreći o međustranačkom dijalogu, Ilić kaže da Dačićeva izjava kako „ne zna ništa više osim toga da bi trebalo da počne video-konferencijom“ njega, četiri posrednika Evropskog parlamenta i predsednika Spoljnopolitičkog odbora Dejvida Mekalistera zapravo sve što mi o dijalogu znamo.

„Ne znaju se učesnici sa naše strane. Ono što je obeležilo proteklih mesec dana je pozicioniranje unutar opozicije“, zaključio je Ilić.

Autor: N1

Naslovna fotografija: Capri23auto / Pixabay