Nova.rs: Vulin na udaru novog evropskog izveštaja, amandmani pominju špijunažu

Na izveštaj Evropskog parlamenta o napretku naše zemlje na putu ka Evropskoj uniji, koji je sastavio izvestilac za Srbiju, Vladimir Bilčik, stigao je veliki broj amandamana, a u dokumentu na koji se poziva portal Nova.rs evroparlamentarci su tražili da se dopuni deo koji se odnosi na bivšeg ministra policije i aktuelnog direktora Bezbednosno-informativne agencije, Aleksandra Vulina.

Foto: Peter Wiberg/Pixabay

Bilčik je u svom dokumentu naveo da EP brine imenovanje Vulina na mesto direktora BIA zbog njegovih proruskih i antievrospkih stavova, dok su poslanici u amandmanima naveli konkretne primere – poput prisluškivanja ruske opozicije u Beogradu, piše Nova.rs.

U izveštaju koji je napisao Vladimir Bilčik navodi se da EP žali zbog činjenice da su ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU, uključujući potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023-2024 i sastanke sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU, navodi Nova.rs.

„U dokumentu se izražava i zabrinutost zbog imenovanja direktora BIA koji je, kako se navodi, poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici. U amandmanu koji su dostavili Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Malik Azmani, Ramona Strugariu, Havijer Nart, na tekst Vladimira Bilčka dodato je da je Vulin u prošlosti delio s ruskim vlastima informacije o sastanku ruske opozicije u egzilu, te da njegovo imenovanje na mesto direktora BIA predstavlja pretnju demokratskoj praksi i ljudskim pravima, te da dodatno udaljava Srbiju od evropske bezbednosne politike“, objavio je portal Nova.rs.

Kako se navodi, sličan amandaman uputila je evroposlanica Viola fon Kramon.

“Novi direktor BIA Aleksandar Vulin imao je blisku saradnju sa ruskim zvaničnicima državne bezbednosti, uključujući i navode da im je predavao obaveštajne podatke o aktivnostima ruskih opozicionara u Srbiji”, navodi se u dokumentu koji prenosi portal Nova.rs.

Poslanici Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Malik Azmani,Ramona Strugariu, Havijer Nart su i u posebnom amandanu predložili da se EP posebno osvrne na prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu.

“(EP) izražava zabrinutost zbog navoda o prisluškivanju pripadnika ruske opozicije u Beogradu od strane srpskih vlasti i navodnog naknadnog prenosa materijala ruskim bezbednosnim službama. Naglašava da bi svaka saradnja koja doprinosi autoritarnim i antidemokratskim praksama u Rusiji ili Srbiji bila štetna za budućnost odnosa EU i Srbije”, navodi se u tekstu.

Izvor: nova.rs/N1