Evropski savet odobrio putovanja u EU iz trećih zemalja za vakcinisane

Evropa podiže rampu za sve one koji su primili vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove, ali i Svetska zdravstvena organizacija. To znači da će, pored vakcina koje proizvode Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson & Džonson, u Evropsku uniju moći će i oni koji su primili kineski Sinofarm, piše N1.

„Ako države članice prihvate dokaz o vakcinaciji kao razlog za ukidanje ograničenja putovanja, poput testiranja ili karantina, u principu bi trebalo da ukinu ograničenja putovanja koja nisu neophodna i za putnike iz trećih zemalja koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EMA, najmanje 14 dana pre dolaska. Države članice bi takođe mogle da ukinu ograničenje za putovanja koja nisu neophodna onima koji su primili poslednju preporučenu doze vakcine koja je prošla proceduru odobravanja SZO za hitnu upotrebu, najmanje 14 dana pre dolaska u EU“, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Evropski savet preporučio je državama članicama da prihvate potvrde o vakcinaciji koje izdaju treće zemlje, pod uslovom da sadrže dovoljno podataka na osnovu kojih se može utvrditi da je potvrda autentična i da sadrži dovoljnu količinu tačnih informacija.

Podignut je i prag za ukidanje restrikcija, pa se sada to preporučuje za onu državu u kojoj ima manje od 75 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, umesto 25 kao do sada.

Međutim, otvaranje Šengena biće pod lupom i uspostavljen je mehanizam koji će državama članicama omogućiti da brzo vrate restrikcije određenoj državi, ukoliko dođe do pogoršanja situacije u nekoj od njih. Odluka saveta je konačna, ali ne i obavezujuća. Poslednju reč daće vlade država članica Unije.

Postignut dogovor o evropskom sanitarnom sertifikatu

Poslanici Evropskog parlamenta i zemlje članice Evropske unije (EU) postigli su danas dogovor o evropskom sanitarnom sertifikatu koji treba da olakša putovanje u Uniji tokom leta.

Tim dogovorom se otvara put da taj kovid sertifikat bude u funkciji pre kraja juna.

Evropski komesar Didije Rejnders (Didier Reynders) izjavio je da je postignut dogovor o predlogu Evropske komisije o uvođenju „digitalnog kovid sertifikata“.

Postigli smo dogovor u rekordnom roku kako bismo zaštitili slobodno kretanje svih građana, naveo je Rejnders na Tviteru.

EP i zemlje članice su postigli dogovor posle četiri runde pregovora.

Sertifikat koji će važiti u celoj EU, pružiće dokaz o vakcinaciji protiv korona virusu, negativnom testu ili stečenom imunitetu posle infekcije.

Pitanje sertifikata biće na dnevnom redu samita EU naredne nedelje u Briseli. Konačni dogovor treba da usvoji i EP čije je plenarno zasedanje zakazano od 7. do 10. juna u Strazburu.

Izvor: N1 – Beta

Ilustracija: Jan Vašek / Pixabay