EP odložio raspravu o ratifikaciji investicionog sporazuma s Kinom

Evropski parlament je velikom većinom glasova odlučio da odloži raspravu o ratifikaciji investicionog sporazuma sa Kinom, sve dok Peking ne ukine sankcije evropskim parlamentarcima.

Za odluku je glasalo 599 poslanika, uz 30 koji su bili protiv i 58 uzdržanih, nakon čega je sudbina Sveobuhvatnog sporazuma o investiranju (CAI) krajnje neizvesna, preneo je Politiko.

„Od sada je sporazum definitivno u zamrzivaču. Kina se preračunala i pucala je sebi u nogu“, izjavio je predsednik parlamentarne delegacje za odnose sa Kinom Rajnhard Butikofer.

Butikofer je jedan od petorice evroparlamentaraca koje je Kina sankcionisala zajedno sa članovima Komiteta EP za ljudska prava, nakon što je Evropska unija uvela sankcije četvorici kineskih zvaničnika za koje smtra da su uključeni u interniranja Ujgura.

U danas usvojenoj odluci EP od Kine se zahteva da ukine sve sankcije ako želi da se Parlament uopšte bavi Sveobuhvatnim sporazumom o investiranju, uz napomenu da to ne prejudicira ishod procesa njegove ratifikacije.

Dodaje se da Evropski parlament od Evropske komisije očekuje da se konsultuje za parlamentarcima pre nego što preduzme bilo kakve korake ka zaključenju i potpisivanju CAI.

Kina je uoči sednice Evropskog parlamenta saopštila da od poslanika očekuje da „duboko razmisle“ i da sporazum ratifikuju što pre je moguće, ali nije nagovestila mogućnost ukidanje sankcija, koje je nazvala „nužnim, legitimnim i pravednim“.

Uprkos jasnoj poruci Evropskog parlamenta, sprazum sa Kinom nije mrtav, izjavila je Politiku portparolka Evropske komisije.

Obavešteni smo o glasanju u Evropskom parlamentu, ali Evropska komisija i dalje smatra da će od Sveobuhvatnog sporazuma o investiranju sa Kinom Evropa imati koristi, rekla je portparolka EU.

Autor: FoNet

Izvor: Danas

Ilustracija: Evropska unija