Evropska komisija odobrila petu vakcinu protiv kovida

Evropska komisija juče je dala uslovnu dozvolu za stavljanje u promet vakcine Nuvaxovid protiv virusa covid-19, kloji je razvio Novavx. Ovo je peta odobrena vakcina u Evroposkoj uniji.

Foto: Pexels

Ovo odobrenje sledi pozitivnu naučnu preporuku zasnovanu na temeljnoj proceni bezbednosti, efikasnosti i kvaliteta vakcine od strane Evropske agencije za lekove (EMA) i podržavaju je države članice.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je: „U vreme kada se varijanta Omikrona brzo širi i gde moramo da pojačamo vakcinaciju i primenu pojačivača, posebno sam zadovoljan današnjim odobrenjem Novavaks. vakcina. Ovo je peta sigurna i efikasna vakcina iz našeg portfelja vakcina, koja građanima Evrope nudi dobrodošlu dodatnu zaštitu od pandemije. Neka ovo ovlašćenje pruži snažan podsticaj svima koji još nisu vakcinisani ili pojačani, da je sada vreme da to učine.”

Stela Kirijakides, komesarka za zdravlje i bezbednost hrane, rekla je: „Danas dodajemo petu vakcinu našem portfoliju bezbednih i efikasnih vakcina. Ovo je naša prva vakcina zasnovana na proteinima, koja pokazuje obećavajuće rezultate protiv COVID-19. Vakcinacija i jačanje za povećanje zaštite od COVID-19 danas su važniji nego ikad ako želimo da zaustavimo talas infekcija i da se suprotstavimo pojavi i širenju novih varijanti. Danas nudimo još jednu bezbednu i efikasnu vakcinu našim građanima, uz ponovni poziv na vakcinaciju, vakcinaciju, vakcinaciju!“

Na osnovu pozitivnog mišljenja EMA-e, Komisija je verifikovala sve elemente koji podržavaju dozvolu za stavljanje u promet i konsultovala se sa državama članicama pre izdavanja uslovne dozvole za stavljanje u promet.

Komisija je potpisala ugovor sa Novavaksom 4. avgusta 2021. Uz uslovnu dozvolu za tržište, Novavaks će moći da isporuči do 100 miliona svoje vakcine protiv COVID-19 u EU počevši od prvog kvartala 2022. Ugovor omogućava državama članicama za kupovinu dodatnih 100 miliona doza tokom 2022. i 2023. Očekuje se da će prve doze stići u prvim mesecima 2022. godine, a za ovo prvo tromesečje države članice su naručile oko 27 miliona doza. Ovo će dodati ukupnoj količini od 2,4 milijarde vakcine kompanije BioNTech/Pfizer, 460 miliona doza vakcine od strane Moderne, 400 miliona od strane AstraZeneca, kao i 400 miliona doza od strane Janssen-a.

Izvor: Evropska komisija