Evropska komesarka: Digitalni „kovid pasoši” samo za vakcine odobrene u EU

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije trebalo bi da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za cepiva čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Tu vest je iz izvora EU najpre prenela TV mreža “Juronjuz”, a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.

Nakon videosastanka ministarka unutrašnjih poslova EU Ilva Johanson objasnila je da će digitalni sertifikati prikazivati tri vrste informacija.

“Ovim sertifikatima moći ćete pokazati da imate ili negativan PCR test, ili imate antitela, ili da ste vakcinisani vakcinom koju je preporučila Evropska agencija za lekove”, kaže Johanson.

Evropska komesarka naglašava da će takvi sertifikati biti “dobar i efikasan način” da putem mobilnog telefona pokažete da niste prenosilac ili da imate nizak rizik od prenošenja zaraze tokom putovanja.

Nakon što EK predstavi svoj predlog digitalnih sertifikata, njega će morati da odobre Savet EU  i Evropski parlament kako bi stupio na snagu.

Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao overeno uverenje na papiru.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders je stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali uverenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za neku od vakcina koje je odobrila nadležna evropska služba i to su Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson-Džonson.

EMA trenutno analizira podatke u vezi sa ruskom vakcinom Sputnjik V, kao i Novavak i Kjurvak. Iako je kineska Sinofarm vakcina u upotrebi u Mađarskoj, u Evropskoj agenciji ne analiziraju ovo cepivo.

Čak i ako EMA odobri neku od vakcina, to ne znači da će je Evropska komisija odobriti za upotrebu u 27-članoj Evropskoj uniji.

Korišćenje zelenog sertifikata EU još uvek nije definisano.

Neke zemlje čije privrede zavisi od turizma, poput Grčke i Kipra, traže da se takvi sertifikati koriste za smanjenja ograničenja putovanja. Ali Francuska i Nemačka su oprezne, ne želeći da to postane sredstvo za diskriminaciju, pogotovo jer mlađi građani EU verovatno neće biti imunizovani do kraja ove ili čak sledeće godine.

Autor: Beta, AFP

Izvor: Insajder

Naslovna fotografija: EC – Audiovisual Service