EU: BiH rizikuje da zbog blokade institucija izgubi 125 miliona evra pomoći

Druga tranša makrofinansijske pomoći Bosni i Hercegovini od Evropske unije nije odložena, ali zemlja rizikuje da je izgubi ako se nastavi blokada državnih institucija i nedostatak napretka, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH. Evropska unija će u narednim mesecima izvršiti procenu ispunjavanja uslova koji su postavljeni za isplatu druge, poslednje, tranše makrofinansijske pomoći.

Foto: Evropska unija

„Ovi uslovi precizirani su Memorandumom o razumevanju između BiH i Evropske komisije, a uključuju mere politika u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti finansijskog sektora, transparentnosti i borbi protiv korupcije, te boljeg funkcionisanja tržišta rada“, rečeno je novinskoj agenciji Fena u Delegaciji EU u BiH.

Mediji su juče objavili da će EU odložiti isplatu druge tranše finansijske pomoći za BiH od 125 miliona evra, jer vlasti nisu ispunile obaveze koje su prihvatile kada je potpisan ugovor o isplati pomoći zbog koronavirusa u visini od 250 miliona evra.

Taj ugovor potpisan je u decembru 2020, a BiH je prvu tranšu primila u oktobru prošle godine, jer su njene institucije tek u julu ratifikovale sporazum s Evropskom unijom.

Nakon što su ta sredstva postala operativna, trebalo je da usledi ispunjavanje uslova za dobijanje druge tranše.

Međutim, blokada rada državnih institucija traje poslednjih šest meseci, otkako je bivši Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Od tada predstavnici Republike Srpske uglavnom ne učestvuju u odlučivanju u državim institucijama, što je dovelo do jedne od najvećih političkih kriza u BiH od završetka rata.

BiH je završila prošlu godinu bez usvojenog budžeta, donoseći samo odluku o privremenom finansiranju državnih institucija.

Izvor: N1