EMA preporučila odobrenje Fajzerove vakcine za decu od pet do 11 godina

Komitet za humane lekove Evropske agencije za lekove preporučio je da se odobri proširenje indikacija za vakcinu protiv kovida kompanija Fajzer i BioNTek, kako bi se uključila upotreba kod dece uzrasta od 5 do 11 godina.

Ilustracija: Pixabay

Vakcina čije je komercijalno ime „Komirnati“ već je odobrena za upotrebu kod odraslih i dece uzrasta 12 i više, podseća EMA u saopštenju.

Kod dece uzrasta od 5 do 11 godina, doza te vakcine će biti niža od one koja se koristi kod osoba starijih od 12 godina, odnosno biće 10 mikrograma u poređenju sa 30 mikrograma, koliko dobijaju starije starosne grupe.

Daje se kao dve injekcije u mišiće nadlaktice, u razmaku od tri nedelje.

Glavna studija na deci uzrasta od 5 do 11 godina pokazala je da je od 1.305 dece koja su primila vakcinu, troje razvilo kovid-19, u poređenju sa 16 od 663 dece koja su primila placebo.

„To znači da je u ovoj studiji vakcina bila 90,7 odsto efikasna u prevenciji simptomatskog kovida, iako bi prava stopa mogla biti između 67,7 odsto i 98,3 odsto“, ističe se u saopštenju EMA.

Dodaju da su najčešći neželjeni efekti kod dece uzrasta od 5 do 11 godina slični onima kod starijih.

„Oni uključuju bol na mestu injekcije, umor, glavobolju, crvenilo i otok na mestu injekcije, bol u mišićima i jezu. Ovi efekti su obično blagi ili umereni i poboljšavaju se u roku od nekoliko dana od vakcinacije“, naglašava se u saopštenju.

Komitet EMA je zato zaključio da koristi od vakcine „Komirnati“ kod dece uzrasta od 5 do 11 godina prevazilaze rizike, posebno kod onih sa stanjima koja povećavaju rizik od teškog oblika kovida.

Izvor: N1