Borel i Varhelji od nove kosovske vlade očekuju nastavak dijaloga sa Beogradom

Čelnici Evropske unije Žozep Borel i Oliver Varhelji poručili su da posle izbora na Kosovu očekuju formiranje novih vlasti i “konstruktivno angažovanje Prištine za nastavak dijaloga sa Beogradom, uz posredovanje EU, kako bi se iskoristila prilika za postizanje sveobuhvatnog sporazuma” o normalizaciji odnosa.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Borel i evropski komesar za proširenje Varhelji su istakli da će EU nastaviti da radi sa novoizabranim vlastima u Prištini, kako bi pomogla da „Kosovo ostvari opipljiv napredak na evropskom putu“.

To će od Kosova zahtevati da napreduje u reformama i regionalnoj saradnji, stavili su do znanja Borel i Varhelji, naglasivši da „evropski put Kosova ide i kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom“ i zato se od budućih vlasti u Prištini očekuje konstruktivno angažovanje u nastavku dijaloga i postizanju sporazuma.

„Jučerašnji izbori na Kosovu su pokazali zrelost institucija, svih relevantnih faktora i političkih partija. Građani su se pobrinuli da se njihov glas čuje i radujem se nastavku saradnje sa budućom vladom, kao i nastavku dijaloga“, napisao je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Autor: Beta, N1

Izvor: N1

Naslovan fotografija: Evropska unija