Obeležava se 15. februar – Dan državnosti Srbije

Dan državnosti Srbije – 15. februar, obeležen je polaganjem venaca i cveća na spomenik voždu Karađorđu Petroviću u Orašcu, kao i dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama koje uručuje predsednik Aleksandar Vučić. U Kragujevcu održana Sretenjska akademija.

Svečanosti povodom Sretenja i Dana državnosti u Orašcu prisustvovale su predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Događaj je počeo pomenom za žrtve Prvog srpskog ustanka, koji je održao episkop šumadijski Jovan i polaganjem venaca pred spomenik voždu Đorđu Petroviću Karađorđu.

Predsednica Vlade je podsetila na bitnost istorijskih događaja kao što su Prvi srpski ustanak i donošenje Sretenjskog ustava.

„Duh Sretenja nas i dalje vodi i inspiriše da Srbija visoko vrednuje istoriju i tradiciju i odaje priznanje onima koji su postavili temelje njene državnosti. Sretenjskim duhom inspirisana Srbija je danas primer mnogima u svetu, država koja je sopstvenim snagama postala jedna od najbolje organizovanih kad je reč o vakcinaciji i borbi protiv kovida 19“, ocenila je Ana Brnabić.

Dodala je da se glas takve Srbije „danas mnogo više poštuje u medjunarodnoj areni“.

„Srbija je danas država koja nastavlja da pomaže svojim susedima, takva Srbija je 2020. godinu završila kao evropski prvak u ekonomiji jer otvara radna mesta u vreme kada ljudi širom sveta gube poslove. Sigurna sam da bi naši preci bili ponosni kako se Srbija danas sama, svojim umećem bori sa aktuelnim izazovima“, kazala je premijerka.

Ona je govorila i o aktuelnoj situaciji, osvrnuvši se na pandemiju, uz konstatciju da su upravo sretenjski duh i plamen Srbiju doveli do toga da se o njoj u svetu govori kao lideru u borbi protiv koronavirusa, ali i da se spominje sa velikim poštovanjem.

Srbija je postala predvodnik u svetu, sopstvenim snagama najbolje organizovana u borbi protiv kovida, i pomaže u regionu, poručila je Brnabićeva.

Ordeni za lekare, Borisova, Kusturicu, Stefana Milenkovića, Marinu Abramović…

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovan je zamenik predsednika Vlade Rusije Jurij Borisov, za učvršćivanje saradnje i prijateljstva između Srbije i Ruske Federacije. Državno priznanje dobili su posthumno i doktori koji su preminuli u borbi za sprečavanje širenja zaraze kovida 19, kao i brojni medicinski radnici.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Sretenjskim ordenom Prvog stepena odlikovani su Emir Kusturica, ruski vajar akademik Aleksandar Rukavišnjikov, zbog izrade spomenika i naročite zasluge u razvijanju odnosa između Srbije i Rusije, Pravoslavni Bogoslovski fakultet u Beogradu, Šumarski fakultet.

Sretenjskim ordenom Drugog stepena odlikovani su glumac Aleksandar Berček, pesnik Pero Zubac, Sretenjskim ordenom Trećeg stepena odlikovani su Narodni muzej Toplice, Prokuplje, zatim Narodni muzej u Užicu, Šabačko pozorište.

Ordenom Karađorđeve zvezde odlikovani su reditelj Predrag Gaga Antonijević, muzičar i tekstopisac Goran Bregović, muzičari Momčilo Bajagić Bajaga i Borislav Bora Đorđević, prvakinja Narodne opere Jadranka Jovanović, slikar Milan Cile Marinković.

Ukazom predsednika odlikovani su Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, nekadašnji grčki predsednik Prokopis Pavlopulos odlikovan je Ordenom Republikom Srbije na lenti. Ordenom Srpske zastave Prvog stepena odlikovan je Nikos Hristodulidis, ministar spoljnih poslova Kiparske republike i Sretenjskim ordenom Prvog stepena akademik Manama Popova zbog idejne izrade mozaika Svetog Save na Vračaru. Ordenom Karađorđeve zvezde Prvog stepena odlikovan je svetski poznati violinista Stefan Milenković.

Ordenom Karađorđeve zvezde Drugog stepena odlikovani su dr Tatjana Adžić Vukučević, direktorka kovid bolnice u Batajnici za izuzetne zasluge i aktivnosti u sprovođenju sprečavanja širenja koronavirusa, prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, prof. dr Vlado Đajić direktor KC Republike Srpske, Srpski nacionalni savjet iz Podgorice, Er Srbija „za naročite zasluge i postignute rezultate za Republiku Srbiju i njene građane“, kompozitor i muzičar Minja Subota.

Ordenom Karađorđeve zvezde Trećeg stepena odlikovana je scenarista Nataša Drakulić, posebno za scenario filma „Dara iz Jasenovca“. Ordenom Belog orla sa mačevima Trećeg stepena odlikovani su Univerzitet odbrane, potpukovnik Đorđe Ivanov, član Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkih ratova.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge je odlikovana i umetnica Marina Abramović.

Posthumno je odlikovan i glumac Ivan Bekjarev, kao i Gordan Mihić.

Ordenom Zasluga za odbranu i bezbednost Prvog stepena odlikovan je posthumno general policije Predrag Marić.

Priznanja doktorima

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je prof. dr Dragan Mikić, direktor Infektivne klinike VMA.

Zlatnom medaljom za zasluge u borbu protiv kovida odlikovani su doktori specijalisti i medicinske sestre: dr Gordana Krtinić iz Opšte bolnice Subotice, dr Srđan Stevanović iz Opšte bolnice Zrenjanin, dr Nenad Veljković iz Opšte bolnice Kikinda, dr Endre Nađ Abonji iz Opšte bolnice Senta, Violeta Radojev Stokić, strukovna medicinska sestra Opšte bolnice Vršac, dr Moša Marković iz Opšte bolnice Pančevo, dr Aleksandar Zonjić iz Opšte bolnice Sombor, dr Vujadin Trivković iz Opšte bolnice Vrbas, dr Nataša Gocić Perić KC Vojvodine, dr Nataša Sekulović Opšte bolnice Sremska Mitrovica, dr Milivoje Đurić iz bolnice u Šapcu, dr Milorad Tadić iz bolnice u Loznici, dr Snežena Arsenijević OB Valjevo, dr Dehar Dehari iz Opšte bolnice Smederevo, Senka Vorkapić, medicinska sestra iz bolnice u Smederevskoj Palanci, Ivan Ranđelović, medicinski tehničar bolnice u Petrovcu, dr Vesna Filipović iz Opšte bolnice Požarevac, Vesna Kazaković, medicinska sestra KC Kragujevac, dr Katica Aranđelović  iz bolnice u Ćupriji, dr Snežana Zlatković iz bolnice u Paraćinu, dr Nemanja Stanković iz bolnice u Jagodini, dr Nela Mitić iz Opšte bolnice Bor, dr Slavko Babić iz ZC Negotin, dr Slađana Pavić iz ZC Užice, dr Ljiljana Dušanović iz bolnice u Gornjem Milanovcu, dr Minela Marić iz Opšte bolnice Novi Pazar, dr Milan Parezanović iz bolnice ZC Kraljevo, dr Gordana Petrović Đorđević iz bolnice u Kruševcu, dr Steva Stanišić iz KC Niš, dr Tatjana Zečević iz Opšte bolnice Prokuplje, dr Zoran Jovanović iz Opšte bolnice Pirot, Nataša Jovčić Zorić, medicinski tehničar Opšte bolnice Leskovac, dr Danijela Petrović iz ZC Surdulica, dr Stefana Mladenović iz ZC Vranje, dr Duška Ignjatović iz KBC Dragiša Mišović, dr Nebojša Mitrović iz KBC Zemun, dr Lili Radulović iz KBC Zvezdara, dr Vesna Savić Institut Banjica, dr Slađana Đorić iz Klinike za rehabilitaciju dr Miroslav Zotović, dr Svetlana Aleksandrić iz specijalne bolnice Mladenovac, dr Pavle Petrović iz specijalne bolnice Sveti Sava, Nikola Avramović, strukovni tehničar iz Seltresa, dr Olga Janković iz specijalne bolnice Merkur Vrnjačka Banja, dr Mihailo Stepanović iz Klinike za pulmologiju KCS, dr Biljana Ćeftić iz KCS, Tatjana Stevanović, medicinska sestra Klinike za grudnu hirurgiju KCS, dr Milka Čehić iz KCS, Biljana Jokić, medicinska sestra u kovid bolnici Batajnica, dr Savko Marković iz bolnice u Kruševcu, dr Snežana Radulović iz specijalne bolnice Banja Koviljača, prof. dr Milorad Jerkan, direktor DZ Niš, Marija i Marko Zekić, zdravstveni radnici iz Niša, dr Ivan Jeremić iz Instituta za reumatologiju.

Isto priznanje su dobili i medicinski radnici koji nisu bili u mogućnosti da se pridruže – dr Marina Levajac iz OB Čačak, dr Nena Čukić iz ZC Zaječar, dr Aleksandra Aleksić iz KBC Bežanijska kosa, dr Jelena Pajić iz Instituta za medicinu rada Srbije i dr Marko Nikolić iz specijalne bolnice Niška banja.

Zlatnom medaljom za delo ličnog herojstva u zaštiti stanovništva od zarazne bolesti odlikovani su posthumno: dr Bora Evtov, specijalista pulmologije iz KC Kragujevac, strukovna medicinska sestra Mirjana Vignjević iz ZC Negotin, dr Slobodan Blagojević iz Opšte bolnice Čačak, dr Danijela Gordić iz ZC Kraljevo, Slađana Milenković, medicinska sestra iz bolnice u Prokuplju, dr Bogdan Dejanović iz Instituta za reumatologiju KCS, dr Renata Saić Eminović iz Instituta Banjica, Marko Bjelica, medicinski tehničar KBC Bežanijska kosa, dr Jugoslav Grubor iz OB Loznica,  dr Slobodan Kazaković iz ZC Negotin, dr Aleksandar Jovanovski iz OB Šabac, dr Miodrag Jorović iz Opšte bolnice Čačak, dr Slaviša Nestorović iz ZC Negotin, dr Svetlane Vukčević iz bolnice u Ćupriji i dr Anđelke Bačvanin iz OB Sremska Mitrovica.

Odlikovano je i devet naučnika sa Pekinškog instituta za genetska istraživanja BGI group, a sam institut je odlikovan Ordenom srpske zastave Prvog stepena za naročite zasluge u saradnji Srbije i Kine u oblasti naučno-istraživačkog rada.

Posthumno su, Zlatnom medaljom za izvršavanje dužnosti, odlikovani kapetan, pilot, instruktor Svetislav Vranić, kapetan Goran Veličković, pilot Er Srbije.

Odlikovano je nekoliko novinara – Danijela Davidov Kesar iz Politike, Gordana Uzelac s Pinka, Jing Zan sa CCTV, Zoran Maksimović sa Prve, Bratislav Ilić sa B92 i Jelena Zorić sa N1, zatim Majkl Frojnd kolumnista Džeruzalem posta i predsednik društva izraelsko-srpskog prijateljstva, brojni kulturni radnici, nekoliko zaposlenih u BIA, preduzetnici, najstarija volonterka u Srbiji Danica Šmic, humanitarka – inače zamenica gradonačelnika Gline u Hrvatskoj Branka Bakšić Mitić, vojnici, policajci, sportska društva…

Autor: Mladen Savatović, Beta, N1

Izvor: N1

Naslovna fotografija: N1