Borel i Varhelji: Evropa nije zaboravila svoju odgovornost za genocid u Srebrenici, ne može biti nekažnjivosti

Povodom obeležavanja dvadesetšeste godišnjice genocida u Srebrenici, visoki predstavnik EU Žozep Borel i komesar za proširenje Oliver Varhelji izdali su zajedničko saopštenje u kome navode da se događaj u Srebrenici ne sme zaobraviti i pozivaju sudove da pruže pravdu za žrtve.

“Dok obeležavamo njegovu 26. godišnjicu, zajednička nam je dužnost zauvijek se sjećati genocida u Srebrenici. U nedelju će biti položeno još 19 žrtava. Poštujemo njihovo sećanje i na sve žrtve i one koji se još uvek vode kao nestali. Podelimo tugu njihovih porodica i onih koji su preživeli, čiji su životi zauvek ugroženi.

Evropa takođe nije zaboravila sopstvenu odgovornost što nije bila u stanju da spreči genocid u Srebrenici, jedan od najgorih zločina u modernoj istoriji Evrope.

Srebrenica nas bolno podseća na potrebu da se čvrsto i odlučno založimo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrednosti koje podupiru našu Uniju. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sećanja na one koji su sistematski i namerno ubijani. Ovo je neophodan korak za rad na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Evropljana.

Ne može biti nekažnjivosti. Genocid je genocid, bio on u Srebrenici ili negde drugde. Međunarodni sudovi, domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susednim zemljama moraju i dalje pružati pravdu za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, kao i za članove njihovih porodica. Mir se može graditi samo na pravdi.

Politički lideri zapadnog Balkana moraju svojim primerima da priznaju šta se dogodilo, odajući počast žrtvama i istinski promovišući pomirenje suočavanjem sa korenima mržnje koja je dovela do genocida. U Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi.

Evropska unija je od samog početka projekat čiji je cilj prevazilaženje prošlih tragedija. Budućnost Bosne i Hercegovine leži u ovom zajedničkom projektu. I dalje smo snažno posvećeni pružanju podrške Bosni i Hercegovini u uspostavljanju društva usidrenog u pluralizmu, pravdi i ljudskom dostojanstvu i zajedničkoj izgradnji budućnosti u kojoj sukobi i zločini više nisu zamislivi.” – stoji u saopštenju Direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju.

Izvor: twitter @eu_near

Izvor: Evropska komisija

Naslovna fotografija: Evropska komisija