Zbog omikron soja koronavirusa na graničnim prelazima pojačana kontrola

Član Kriznog štaba i pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković izjavio je da je zbog omikron soja koronavirusa na graničnim prelazima pojačana kontrola, prvenstveno na aerodromima.

Foto: N1

On je za RTS rekao da je Institut „Batut“ sačinio listu rizičnih zemalja prema najnovijim informacijama i preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Na spisku rizičnih zemalja su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Stamenković je rekao da će putnici koji su boravili u tim zemljama biti testirani PCR testom na aerodromu i da će se pratiti oni koji imaju dokaz o preležanoj bolesti ili važeći kovid sertifikat.

Naglasio je da će putnici koji budu bili pozitivni na testiranju odlaziti na lečenje na tačno određeno mesto, a trenutno je to kovid bolnica u Batajnici, kao i da će putnici koji budu negativni ići u izolaciju.

Putnici koji su u izolaciji biće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom i potrebno je da se svakodnevno javljaju nadležnom zdravstvenom zavodu.

„Granični sanitarni inspektor izriče rešenje, izdaje usmeno rešenje odmah na licu mesta putniku i na osnovu toga MUP proverava da li je osoba u karantinu“, naveo je Stamenković i istakao da nije bilo putnika koji su zbog omikron soja pod takvom vrstom nadzora.

Govoreći o kontroli poštovanja mera u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima, Stamenković je rekao da je tokom novembra obavljeno više 100.000 nadzora.

„Negde oko 1.400 naloga, a iznos izrečenih naloga je oko 50 miliona dinara. Ako govorimo u oktobru, gde je bilo oko 72 miliona dinara, znači do sada su inspektori izrekli kazbe u visini preko 120 miliona dinara“, kazao je Stamenković.

Istakao je da je nadzor pojačan u javnom saobraćaju i da je bilo dosta izrečenih kazni, što putnicima, što zaposlenima.

Stamenković je ukazao da su se mere najčešće kršile u marketima i prodavnicama i da je bilo 30 zabrana rada ugostiteljskih objekata i kladionica – najviše u Somboru, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Boru i Šapcu.

On je dodao da je u jednoj apoteci u Beogradu, na osnovu anonimne prijave, utvrđeno da se izrađuje lek ivermektin, istakavši da dosad nije zabeležen nijedan slučaj falsifikovanja kovid propusnica.

Izvor: N1