VLADAVINA PRAVA U KOLEVCI DEMOKRATIJE SVE UGROŽENIJA: Po pitanju slobode medija, Grčka najgore rangirana u EU

Situacija vladavine prava u Grčkoj je na ivici, s obzirom na loše medijsko izveštavanje, pretnje novinarima i ozbiljne nedostatke u sektoru pravosuđa, zaključila je misija Komiteta za građanske slobode Evropskog parlamenta (LIBE).

Foto: Christo Anestev/Pixabay

„Iako Grčka ima čvrst institucionalni i pravni okvir, živahno građansko društvo i nezavisne medije, delegacija primećuje da postoje veoma ozbiljne pretnje vladavini zakona i osnovnim pravima”,izjavila je na konferenciji za novinare Sofi in ‘t Veld evroposlanica iz centra Renev Europe.

Holandska političarka je istakla da mali broj oligarha poseduje većinu medija u zemlji i time negativno utiče na slobodu i pluralizam medija. To dovodi do čećeg nedovoljnog izveštavanja o određenim temama”.

Prema Svetskom indeksu slobode medija za 2022. godinu, Grčka je najgore rangirana među 27 zemalja članica EU.

Delegacija je takođe istakla upotrebu nelegalnog špijunskog softvera protiv novinara, rekavši da je to očigledno kršenje njihove privatnosti i prepreka da se njihov posao obavlja kako treba.

Bezbednost novinara nije prioritet vlade

In ‘t Veld je dodala da su mnogi novinari prijavili fizičke pretnje ili verbalne napade i pozvala vlasti da se odmah pozabave tim pitanjem.

Delegacija Evropskog parlamenta istakla je i hladnokrvno ubistvo novinara Giorgosa Karaivaza u aprilu 2021. godine, upozoravajući da do sada nije bilo napretka u policijskoj istrazi.

„Skoro dve godine nakon ubistva Giorgosa Karaivaza, nema vidljivog napretka u policijskoj istrazi. Ne samo da je ovo nepravedno prema njegovoj porodici, već šalje poruku da bezbednost novinara nije prioritet za vladu”, podvukla je In ‘t Veld.

„Slučaj mora biti istražen bez daljeg odlaganja i delegacija traži od vlasti da zatraže pomoć Evropola”, dodala je poslanica.

Spora Pravda

Delegacija je izrazila I ozbiljnu zabrinutost u vezi sa situacijom u grčkom pravosuđu.

„Pregled posvećene pravde je izuzetno spor i neefikasan što dovodi do kulture nekažnjivosti”, kazala je In ‘t Veld.

Ona je takođe naglasila da su nezavisni nadzorni organi u Grčkoj „pod velikim pritiskom”, rekavši da to predstavlja pretnju demokratiji. Ona se osvrnula i na uznemiravanje pojedinaca koji predstavljaju organe nadzora.

Nije prvi put da vlasti EU stavljaju grčko pravosuđe u centar pažnje.

Komesar EU za pravosuđe, Didije Rejnders, izrazio je zabrinutost u vezi sa procesom imenovanja tužioca grčkog Vrhovnog suda.

„Podsećamo, kao što je već istaknuto u Izveštaju o vladavini prava za 2022. godinu, da trenutni sistem imenovanja na najviše funkcije u pravosuđu izaziva zabrinutost jer je podložan potencijalno snažnom uticaju izvršna vlast”, rekao je Rejnders.

U tom kontekstu, dodao je, Komisija je istakla potrebu da se imenovanja u pravosuđu oslanjaju na evropske standarde.

„Ovo je važno kako bi se osigurala nezavisnost pravosuđa uopšte, a posebno tužioca Vrhovnog suda”, podvukao je Rejnders.

U decembru 2022. godine, EURACTIV je izvestio da je grčka uprava za bezbednost i privatnost u komunikacijama (ADAE) tražila da se izvrši revizija nakon zahteva koje su nezavisnom organu podneli evropski poslanik iz Renev Europe Giorgos Kircos i istraživački novinar Tasos Teloglu.

Njih dvojica su pokušali da saznaju da li su pod prismotrom tajnih službi.

EURACTIV je izvestio da je grčki tužilac Vrhovnog suda navodno pokušao da blokira kontrolu na osnovu toga što je nezakonita.

Odmah nakon objavljivanja članka, glavni tužilac je rekao da je samo izrazio „mišljenje”, ali je nekoliko nedelja kasnije kazao da ADAE nije kvalifikovan da sprovodi takve revizije, što je izazvalo oštre reakcije nekoliko sudija, političkih stranaka i Evropski parlament.

Sabotaža grčke vlade

Nijedan predstavnik vlade nije prihvatio predlog odbora LIBE za sastanak u okviru misije, rekavši da su zauzeti suočavanjem sa nedavnom tragedijom voza u Grčkoj, u kojoj je najmanje 57 ljudi poginulo, a mnogo više povređeno.

„Žao mi je što su grčki premijer, ministri u vladi i tužilac Vrhovnog suda bili nedostupni”, rekla je holandska evroposlanica, dodajući da su oni koji su pristali da se sastanu sa njima otkazali u poslednjem trenutku.

Opozicija je optužila vladu da sabotira misiju parlamenta skrivajući se iza tragedije sa vozom.

Inicijalna konferencija za štampu misije morala je da bude pomerena pošto je grčka vlada odlučila da održi još jednu konferenciju za štampu o tragediji voza skoro u isto vreme.

Kritičari su sugerisali da je organizovanjem još jedne konferencije za štampu u isto vreme, vlada pokušala da zaseni konferenciju za štampu LIBE-a dajući medijima nešto drugo na šta bi se mogli usredsrediti.

Izvor: EURACTIV SRBIJA