Vlada: Potrebno uložiti dodatne napore u oblasti vladavine prava

Srbija treba da usmeri dodatne napore da se dostignu prelazna merila u oblasti vladavine prava, što je najvažnije za dalji napredak pregovaračkog procesa, zaključeno je danas na sastanku Koordinacionog tela za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Na zasedanju kojim je predsedavala premijerka Srbije Ana Brnabić razmatrane su aktivnosti vlade po svih šest klastera, pre svega one u prvom, koji se odnosi na Osnove, odnosno na vladavinu prava, saopšteno je iz Vlade.

„Srbija je prihvatajući reformisani način pristupanja EU, odgovorno i pravovremeno uvela i klasterski pristup i u svoju koordinacionu strukturu i time se obavezala na još temeljnije uskladjivanje reformskih aktivnosti i dodatnu političku sinergiju i snažnije političko vodjenje procesa, kako nova metodologija i nalaže“, rekla je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Posebno se razgovaralo o pripremama za potencijalno otvaranje klastera tri – konkurentnost i inkluzivni rast i klastera četiri – zeleni dogovor i održiva povezanost, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih ministarstava Vlade Srbije.

Autor: Beta

Izvor: Danas

Naslovna fotogrtafija: Wikimedia Commons