Varhelji: Nadamo se saglasnosti o Klasteru 3, važno da na izborima svi učestvuju

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je rekao da ima još dosta posla, ali da se nada da će do kraja predsedavanja doći do saglasnosti oko eventualnog otvaranja pregovora u Klasteru 3. Slede nam izbori u Srbiji, bitno je da imao poštene, inkluzivne izbore, da svi učestvuju kako bi Srbija posle izbora mogla da ispunjava svoje obaveze brže, naveo je na konferenciji nakon sastanka sa predsednicom Vlade Srbije. Premijerka je rekla da se radi na otvaranju Klastera 3 za vreme predsedavanja Francuske EU i na tome da se pripremi bar još jedan klaster za otvaranje do kraja 2022, prenosi N1.

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom uoči sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija – EU.

Varhelji je rekao, na konferenciji nakon sastanka, da je Srbiji danas dat jasan signal, i da je jasno sa strane EU da želi da nastavi saradnju sa Srbijom na najvišem nivou i da je to deo njihovog angažovanja na celom Zapadnom Balkanu. Zahvalio je Francuskoj na radu na proširenju.

“Napravili smo pregled napretka u okviru SSP-a (Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju) i pogledali šta se dešava sa pretpristupnim pregovorima i najvažnije je pitanje kako dalje nastaviti, tu su se javila dva važna zadatka pred nama. Prvo, napredak Srbije u domenu vladavine prava, početak ustavne reforme. Promena Ustava je pozitivan signal srpskog naroda da je na evropskom putu, a drugi korak je da se ispuni sve to kroz sve zakone i podzakonska akta da bi se ova reforma sprovela na terenu i u stvarnosti. Druga stvar je napredovanje u pretpristupnim pregovorima. Komisija je i u prošogodišnjem izveštaju navela da je spremna da se otvore pregovori u Klasteru 3. Ima tu još dosta posla, ali se nadam da će se do kraja predsedavanja Francuske, ovoga polugodišta, da ćemo doći do saglasnosti”, rekao je Varhelji.

On je podsetio da je prošle godine otvoreno “pozamašno poglavlje” koji se tiče životne sredine i zelene tranzicije, a da su počeli da razgovaraju i o pravim privrednim pitanjima. “To pokazuje da je stepen angaživanosti partnera sve veći kada Srbija ispunjava svoje obaveze, radimo zajedno i čuli smo od srpske premijerke jasno izraženo opredeljenje da se nastavi sa radom. Slede nam izbori u Srbiji, bitno je da imao poštene, inkluzivne izbore, da svi učestvuju, da bi Srbija mogla brzo posle izbora da nastavi dalje i da ispunjava svoje obaveze još brže”, rekao je Varhelji.

Na pitanje N1 da li je Srbija bezbedna zemlja, da li ispunjava bezbednosne standarde, jer imamo pretnje po bezbednost predsednika Srbije i s obzirom na to da smo takve informacije dobili od Evropola, premijerka Ana Brnabić je rekla da joj to pitanje izgleda zlonamerno, jer ispada da Srbija nije bezbedna zemlja, a ona je, prema njenom mišljenju, upravo bezbedna, jer i to pokazuje da njene službe jako dobro sarađuju sa službama širom sveta. Apsolutno smo bezbedna zemlja, verujem da je to slučaj i sa drugim članicama zemalja EU – da dobijaju informacije od službi sa kojima sarađuju i o tome, o atentatu, danas nije bilo reči, navela je premijerka Srbije. Ona je rekla da je bilo reči o borbi Srbije protiv organizovanog kriminala, i da Srbija ispunjava sve standarde i u tome i u borbi protiv terorizma. Njegov život je ugrožen jer se bori za vladavinu prava i protiv terorizma, dodala je. Ona je navela da o iskopavanju litijuma nisu govorili, da će to biti deo šire nacionalne debate na kojoj će se videti šta narod misli, ali i da će pozvati stručnjake da kažu mišljenje o tom kako ćemo se odnositi sa bogatstvima koje Srbija.

Borel, govoreći o eksploataciji litijuma, kaže da je na državama da donesu odluku o tako nečem, a da od zemalja članica očekuju da to bude u skladu sa ekološkim pravilima EU i sa pravilima upravljanja otpadnim vodama.

Twitter @OliverVarhelyi

Izvor: N1