U Srbiji obeleženi Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen u znak sećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU), i ove godine obeležen je brojnim manifestacijama u Srbiji.

Delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položile su povodom Dana pobede nad fašizmom vence na Spomenik oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, na Spomenik sovjetskom vojniku na Groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Delegacija Socijalističke partije Srbije (SPS) danas je, u znak sećanja na žrtve fašizma, položila venac i odala počast narodnim herojima na Kalemegdanu povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar Nenad Popović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i zamenik gradonačelnika Goran Vesić su manifestaciju povodom 76. godišnjice od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu položili su vence na spomen ploču Crvenoarmejcima na Trgu Republike.

Državna delegacija i ambasadori i predstavnici pet zemalja položili su vence povodom Dana pobeda nad fašizmom i odali počast vojnicima sahranjenim na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

U delegaciji Srbije koju je predvodila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević, bili su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici SUBNOR-a Srbije i potomci.

Vence su položili ambasadori i predstavnici Rusije, Belorusije, Azerbejdžana, Кazahstana i Jermenije.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić su, povodom 9. maja, Dana Evrope, kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici simbolično otvorili manifestaciju EU karavan, i pozvali Beograđane da učestvuju u proslavi „dana radosti“ i rođenja onoga što EU danas predstavlja.

Fabrici je ocenio da je EU ideja mira, jednakosti i toleracije, i da o „divnoj priči“ koju širi najbolje svedoči izložba kraj Delijske česme, na kojoj su simbolično prikazane ključne oblasti saradnje sa Srbijom.

Naglasio je da je EU za Srbiju i Beograd do sada izdvojila ukupno četiri milijarde evra bespovratne pomoći, što je, kako je rekao, čini značajnim partnerom Srbije, a izdvojio je saradnju na aktuelnim projektima uz kredite evropskih banaka.

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao izaslanik predsednika Srbije, položila je, uz najviše državne i vojne počasti, venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin položio je vence na spomenike „prvim antifašističkim ministrima unutrašnjih poslova“ Aleksandru Rankoviću i Slobodanu Peneziću Кrcunu Novom groblju u Beogradu, saopšteno je iz MUP-a.

Umetnički karavani, filmovi i druge manifestacije povodom Dana Evrope širom Srbije

Delegacija EU u Srbiji pripremila je, u saradnji sa DAH Teatrom, umetnički karavan „Evropa je ovde“ koji će od danas do 30. maja proći kroz 11 gradova Srbije.

EU delegacija i DAH Teatar povezaće umetnike i građane iz Evrope i sa stanovnicima Novog Sada, Niša, Subotice, Vršca, Pirota, Valjeva, Užica, Negotina, Kragujevca i Kraljeva.

Na trgovima tih 11 gradova biće postavljena vrata iza kojih će građane čekati umetnici iz evropskih gradova.

Prva vrata danas će biti otvorena u Beogradu, a umetnici će se smenjivati na svakih sat vremena, kako bi publika tokom dana mogla da zaviri u različite gradove EU i da se upozna sa njima.

U karavanu će učestvovati umetnici i umetničke trupe iz Danske, Francuske, Holandije, Irske, Nemačke, Austrije, Italije, Rumunije.

Među njima su međunarodna pozorišna grupa Teatar OM iz Danske, umetnički kolektiv Voa Polifonik iz Marseja, amsterdamska organizacija ZID Teatar, međunarodni centar za umetnost i ravnopravnost Smešing tajms iz Irske, narativni cirkus Jana Korb iz Nemačke, rumunsko pozorište Radu Stanca.

Više o obeležavanju Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope vidi na linku.

Autor: Beta/FoNet

Izvor: Danas

Naslovna fotografija: MOD