SZO još analizira vakcinu Sputnjik V

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da još ispituje podatke za rusku vakcinu Sputnjik V potrebne da bi mogla da odobri njenu hitnu upotrebu protiv koronavirusa, kao i da odluka još nije blizu.

Foto: Nataliya Vaitkevich / Pexels

Ovo razjašnjenje dato je pošto je, kako je preneto, ruski ministar zdravlja Mihail Muraško, rekao da su administrativna pitanja medju glavnim preprekama u procesu odlučivanja Svetske zdravstvene organizacije oko toga da li da odobri hitnu upotrebu za Sputnjik V kao što je odobrila za jedno šest drugih vakcina.

Odobrenje SZO bilo bi znak međunarodnog poverenja u vakcinu posle rigoroznog procesa ispitivanja, i moglo bi da otvori put za uključivanje te vakcine u program Kovaks prema kome ta agencija UN i ključni partneri šalju kovid vakcine desetinama zemalja širom sveta zavisno od potrebe.

„Kao i sa drugim kandidatima za vakcine, SZO nastavlja da procenjuje vakcine Sputnjik V sa različitih proizvodnih pogona i objaviće svoje odluke o njihovom odobrenju za hitnu upotrebu kada budu svi podaci raspoloživi i ispitivanje završeno“ navela je SZO u saopštenju.

Kako se navodi, cilj procesa odobrenja vakcina za hitnu upotrebu je da se ubrza ravnopravan pristup vakcinama da bi se spasli životi i stavila pandemija kovida-19. pod kontrolu.

Izvor: N1