Svetski mediji: Odgovor na pandemiju poljuljao poverenje Evropljana u Brisel

Novo istraživanje pokazalo je da je poverenje građana u institucije Evropske unije opalo usled odgovora Brisela na pandemiju kovida-19 i sporog uvođenja vakcina, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

U više zemalja većina stanovnika smatra da je evropski projekat „slomljen“, a istraživanje ukazuje, međutim, da je nezadovoljstvo nacionalnim političkim sistemima još veće i da građani žele jaču i kooperativniju uniju.

Rukovodjenje krizom izazvanom pandemijom kovida-19 kao i sporo uvođenje vakcina urušilo je poverenje građana EU u sposobnost Brisela da se nosi s velikim krizama, pokazalo je novo istraživanje Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), prenosi Juronjuz (EuroNews).

Ispitivanje istraživačkog centra ECFR-a pokazalo je da većina građana u šest zapadnih država članica evropski projekt sada vide kao „slomljen“, prenosi evropski televizijski kanal dodajući da je više od 17.000 Evropljana anketirano u aprilu u 12 država članica: Austriji, Bugarskoj, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Madjarskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Španiji i Švedskoj.

„Rastuće nepoverenje u evropski projekat proteže se dalje od evroskeptičnih glasača i ušlo je u glavni tok. Kao što pokazuju naši podaci, vera u potrebu saradnje u EU najslabija je medju gradjanima francusko-njemačkog motora“, kazala je Suzi Denison, voditeljka ECFR-ovog programa „Evropska moć“ i koautorka studije.

Posle niza kriza u proteklih deset godina, vlade širom Evrope nadale su se da će se EU moći da se dokaže i obnovi veru u evropski projekat brzim odgovorom na kovbid-19.

Međutim, suprotno je slučaj, piše Tajms, ističući da istraživanje ECFR-a pokazuje da je neuspeh u nadmašivanju Velike Britanije i ostalih rivala postao „egzistencijalna“ kriza.

Oko 62 odsto anketiranih Francuza smatralo je da je EU „slomljena“ uoči predsedničkih izbora u aprilu naredne godine.

List naglašava da predsednika Emanuela Makrona koji u anketama zaostaje za evroskepričnom liderkom krajnje desnice Marin Le Pen, očekuje teška bitka da uveri svoju zemlju da je EU, koju on snažno brani, vredna borbe.

U Španiji, koja je tradicionalno najviše oduševljena EU, većina od 52 odsto smatra je nefunkcionalnom.

Oko 51 odsto Austrijanaca takodje se složilo da je EU „slomljena“, dok je taj osećaj snažniji u Italiji – 57 odsto Italijana je to izjavilo iako im je, dodaje Tajms, trenutno preko potrebno evropsko finansiranje kako ne bi ekonomski previše zaostajali.

S Ursulom fon der Lajen na čelu Evropske komisije, EU je godinu započela s uverenjem da je došao trenutak da zablista. Ali, ističe londonski list, nade su propale usled sporog uvođenja vakcina, dugotrajnih mera zatvaranja i ekonomskih kontrakcija.

Još gore, milionima Evropljana postalo je postalo je jasno da je Velika Britanija, napustivši EU, bila spretnija u nabavci i davanju vakcina protiv korona virusa čime je, ocenjuje britanski list, potkopana evropska doktrina da je članstvo u briselskom klubu bilo bolja opcija za borbu protiv pandemije.

Iako većina Nemaca veruje da politički sistem EU ne funkcioniše, što je dramatična promena u odnosu na ispitivanja u novembru prošle godine, novo istraživanje ECFR-a sugeriše da se Nemačka ne okreće protiv evropskog projekta, piše Telegraf.

Novo ispitivanje pokazuje da nemačko poverenje u Evropsku uniju jenjava posle pandemije korona virusa, i da više 55 odsto Nemaca sada veruje da je politički sistem EU slomljen, što je porast od 11 odsto u odnosu na prošli novembar.

Samo 36 odsto Nemaca izjavilo je da veruje da politički sistem EU funkcioniše, u poređenju s više od pola pre sedam meseci. I trećina Nemaca sada veruje da je evropska integracija otišla predaleko, u poređenju s 23 odsto u novembru.

Nalazi, iako dramatični, ne sugerišu da bi se uskoro mogao dogoditi „Dregzit“ (Drexit), ocenjuje Telegraf, napominjući da je jedina evroskeptična stranka, Alternativa za Nemačku, pretrpela snažan porazan poraz pre nekoliko dana na regionalnim izborima u jednom od svojih centralnih područja.

Iako je poverenje u sposobnost EU da se nosi s krizama opalo, veliko istraživanje Evropskog saveta za spoljne odnose ukazuje da je nezadovoljstvo nacionalnim političkim sistemima još je veće, kao i da većina ljudi još uvek podržava članstvo u EU i da želi jači, kooperativniji blok, ističe Gardijan.

Anketa ECFR-a je pokazala da je u većini zemalja članica EU razočarenje nacionalnom politikom veće od razočarenja u Brisel, jer je 80 odsto ispitanika u Italiji i Španiji, 66 odsto u Francuskoj, 60 odsto u Portugalu, 55 odsto u Poljskoj i 54 odsto u Madjarskoj reklo da je unutrašnji politički sistem „slomljen“.

Štaviše, u svim državama većina ispitanika i dalje smatra da je članstvo u EU „dobra stvar“ za njihovu zemlju, s izuzetkom Francuske, gde je najveći broj ispitanika rekao da članstvo nije „ni dobro ni loše“.

Istraživanje je otkrilo rasprostranjeni osećaj da bi 27 članica trebalo više da sarađuje i da, dodaje Gardijan, uprkos frustracijama, ispitanici u osam od 12 zemalja još uvek vide EU kao ključ za oporavak svoje zemlje od krize izazvane korona virusom.

Većina je takođe rekla da žele da vide da EU igra odlučniju ulogu na svetskoj pozornici, na primer zagovarajući ljudska prava i vladavinu zakona kada se krše u zemljama poput Turske i Kine.

Autori izveštaja sugerišu da bi rezultati ispitivanja trebalo da budu poziv za uzbunu Briselu, upozoravajući da, iako je javna podrška širem evropskom projektu i dalje visoka u mnogim zemljama, ona je zapravo krhka i neće lako preživeti veće razočaranje.

Autor: Beta

Izvor: Danas

Ilustracija: Gerd Altmann / Pixabay